Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har gjort flera miljoner kofotar

/
  • Gunnar Mohlén, Per-Henrik Bylin, Ove Sjödin och Mats-Åke Järnberg har 15 år bakom sig på Gränsfors Smide – och flera miljoner kofotar.

För exakt 45 år sedan, den 27 oktober 1960, började Ove Sjödin att arbeta på Gränsfors Smide AB i Gnarp.
Han är ännu kvar på företaget och det är även andra sanna trotjänare som Gunnar Mohlén, 39 år på arbetsplatsen, Per-Henrik Bylin, också 39 år, samt Mats-Åke Järnberg, 32 år.

Annons
Alla har de varit med om att i olika moment tillverka över en miljon kofotar, företagets mest betydande produkt under åren.
Vi har varit så dumma att vi blivit kvar, skojar de.
De började på företaget under den gamla, goda (?) tiden då det fanns jobb direkt efter grundskolan.
Visst kan det vara enahanda att i många år smida eller slipa kofotar, men företaget har också utvecklat flera nya produkter. I det arbetet är kofotssmederna och de övriga åtta på företaget högst delaktiga.
Den trädfällare, Stalpen, som företaget tillverkar har nämnde Ove Sjödin utvecklat. I dessa dagar arbetar han även med att installera en gammal yxpress från Norge på Gränsfors Bruks yxsmedja i Baståsen och det är ett tekniskt avancerat grov- och finlir.
Det tar tid, konstaterar han.
På bland annat Stockholms och Sundsvalls gator vimlar det av trädskydd och papperskorgar i järn som tillverkats på Gnarpsföretaget, som den 1 januari knoppades av från moderbolaget Gränsfors Bruk.
I tisdags kväll hölls öppet hus. Vd Jonny Mohlén berättade om nyheter som att det ska bli mer ytbehandling och målning i egen regi.
Flera av produkterna, bland annat murbräckor och avancerade kofotstyper, görs för polis och räddningstjänst.
Även för antiterroriststyrkor, berättar Jonny Mohlén.

Mer läsning

Annons