Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den svenska lingonsylten innehåller lika mycket...

Annons
Den svenska lingonsylten innehåller lika mycket socker som lingon minst.
Dessutom kan bären komma både från Ryssland och Kina.
Det visar en laboratorieundersökning som .... gjort av de vanligaste lingonsylterna.På syltburkens klisterlapp ser lingonen alltid stora, röda och läckra ut. Intrycket ges att sylten till största delen består av lingon och att man tillsatt lite socker för att sylten skall bli sötare och hålla bättre.
Men sanningen är en annan.
ST har låtit testföretaget ConsumerContent undersöka elva av de vanligaste lingonsylterna. Och resultatet är entydigt.
Lingonen är i minoritet i alla sorters sylt.
Exakt hur mycket lingon som varje burk innehåller är svårt att säga. Men genom att undersöka halten av skal och kärnor får man en klar indikation på lingonhalten.
- Vi har använt oss av en standardmetod där man mäter vattenolösliga ämnen som lite förenklat är detsamma som skal och kärnor från bären, säger Sune Eriksson, kemist på Analycens laboratorium.
För att få ett riktvärde på mängden lingon så har man utgått från rårörda lingon.
Fyra av de undersökta lingonsorterna, Coop, Bob, Familjens och Willys innehöll hälften så mycket skal och kärnor som de rårörda lingonen. Detta trots att dessa fyra i sin innehållsdeklaration uppgett 35 gram lingon per 100 gram, mot 48 per 100 gram för de rårörda lingon.
Livsmedelsverkets krav för att få kallas lingonsylt är en bärhalt på minst 35 gram per 100 gram.
Betyder det att flera av de testade sorterna inte borde få kallas sylt?
- Att de inte innehåller så mycket lingon är helt klart. Men jag vågar inte dra slutsatsen att de inte klarar kraven. Det skulle krävas många fler prover för det. Variationerna kan vara så stora, säger Sune Eriksson.
Att syltfabrikanterna trycker i rejält med socker när de syltar inget konstigt. Men många sockrar rejält mycket mer än vad som anges i innehållsdeklarationen. Av de fem som angav tillsatt sockerhalt har tre betydligt mer socker i sylten.
- Hemköp, Willys och Eldorado måste tillsatt mer socker än de anger. Skillnaderna är så stora, menar Sune Eriksson.
Om över hälften av syltfabrikanterna undvikit att berätta hur mycket socker de tillsatt så är det ännu sämre ställt med att berätta varifrån lingonen kommer.
Även om de flesta marknadsför sig som svensk lingonsylt så importeras det idag mycket lingon från både Finland, Ryssland och Kina. Det behöver inte nödvändigtvis påverka kvaliteten. Men priset.
Priset på de svenska lingonen har pressats rejält och är idag ungefär lika som dom från Finland och Ryssland. De kinesiska däremot är ungefär halva priset, säger Bo Ahlstedt, lingonimportör på Olle Svensson AB i Blekinge.
Med tanke på att ett kilo svenska lingon kostar runt 25 kronor kilot så funderar Bo Ahlstedt över hur det är möjligt att sälja lingonsylt för 13 kronor kilot:
De måste vara väldigt duktiga på kemi.
Ett möjligt sätt att pressa tillverkningskostnaderna är att använda så kallat lingonrens; andra klassens bär som innehåller blad och annat rens.
Används lingonrens i sylten?
Jag hoppas och tror verkligen inte det. Renset kan på sin höjd användas att göra saft. Men inte sylt, säger Bo Ahlstedt.

Fredrik Nejman


Testfakta

11 sorters lingonsylt har undersökts på Analycens laboratorium i Lidköping. Två brukar av varje sort har analyserats. I analysen har man mätt den totala sockerhalten fördelat på olika sockerarter och andelen vattenolösliga ämnen.

Genom att subtrahera lingonens naturliga socker från det totala sockerinnehållet har man fått fram mängden tillsatt socker. Mätosäkerheten för sockerhalten är +/- 15 procent.

Mängden vattenolösliga ämnen, som till största delen består av skal och kärnor, är en god indikator på hur mycket lingon sylten innehåller. Storleken på lingonen spelar dock en viss roll och mätosäkerheten är därför +/- 10 procent.

I tolkningen av mätvärdena har man utgått från lingonhalten i rårörda lingon. Rårörda lingon innehåller högst andel lingon av samtliga analyserade produkter, både enligt innehållsdeklarationen och analysvärdet.


Mer läsning

Annons