Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Detaljhandeln steg kraftigt i mars

Efter en trevande inledning av året tog detaljhandeln fart i mars. Sjunkande priser och påskhelgen som i år inföll i mars satte fart på handeln.

Annons
Mätt i fasta priser och korrigerat för kalendereffekter steg detaljhandelns omsättning i mars med 8,0 procent. I löpande priser steg försäljningen med 4,2 procent enligt Statistiska centralbyrån (SCB) och Handelns Utredningsinstitut (HUI).
Många av de enskilda branscherna redovisade mycket starka ökningar.
Utvecklingen skiljer sig kraftig mellan löpande och fasta priser beroende på prissänkningar och att påsken inföll i mars i år. I fjol låg påskhelgen i april. Påsken har stor betydelse för omsättningen i livsmedelshandeln och för Systembolaget.
Men även korrigerat för detta var ökningen god också i dessa branscher och livsmedelshandeln steg med 3,4 procent. Ökningen på Systembolaget landade på 7,1 procent.
Den starkaste utvecklingen uppvisar dock sällanköpsvaruhandeln som steg med hela 11,5 procent mätt i fasta priser och kalenderkorrigerat. Mätt i löpande priser var ökningen 2,1 procent.
Dock uppvisar elektronikhandeln för andra månaden i rad en negativ utveckling mätt i löpande priser. Förklaringen till det är de kraftiga prisfallen i den branschen. Korrigerat för detta steg branschens omsättning med drygt 15 procent.
Starka ökningar mätt i fasta priser under mars noterades också inom klädhandeln och möbelhandeln. Och leksakshandeln ökade som vanligt rejält i påsktider.
Fortsatt tungt var det för bokhandeln som har svår konkurrens från bland annat internetbutiker. I fasta priser och kalenderkorrigerat föll handeln med 2,6 procent.

Mer läsning

Annons