Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dryga kostnader för förtidspensioner

Dagens förtidspensionärer kommer att kosta staten 650 miljarder kronor framöver, enligt Försäkringskassans beräkningar.

Annons
I dag har runt 550 000 personer förtidspension medan knappt 300 000 är sjukskrivna. Trenden är att kostnaderna för sjukskrivningar minskar, men att de ökar för förtidspensioner.
För att få en uppfattning om hur mycket pengar som förtidspensionerna kommer att kosta staten framöver har Försäkringskassan räknat på de ekonomiska åtagandena för dagens förtidspensionärer fram till den dag då de får vanlig ålderspension eller avlider. Och kassan har kommit fram till den svindlande summan 650 miljarder kronor.
En enkätundersökning som gjorts bland cirka 6 000 sjukskrivna visar också att många är sjukskrivna i onödan. Om bara arbetssituationen förändrades tror sex av tio att de skulle kunna arbeta, åtminstone deltid. Till exempel skulle mer flexibla arbetstider, förändrade arbetsuppgifter och ett lägre arbetstempo kunna underlätta en tillbakagång till arbete.
Överhuvudtaget tycker Försäkringskassan att fokus måste ligga på vad den sjukskrivne kan utföra för arbetsuppgifter, och inte vad han eller hon inte kan göra.
Men en del sjukskrivna behöver byta jobb eller yrke för att kunna arbeta igen, och det är inte lätt på dagens arbetsmarknad. Försäkringskassan tror att det skulle underlätta om det gick att pröva ett nytt arbete under ett års tid utan att förlora sin tidigare anställning.
Långa väntetider i vården gör också att många blir sjukskrivna onödigt länge. Fyra av tio av de tillfrågade tror att de med lite anpassning av arbetsförhållandena hade kunnat arbeta hel- eller deltid under den tid de gick och väntade på att få behandling.

Mer läsning

Annons