Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelt så många arbetslösa akademiker

/
  • Sundsvalls mest välutbildade grävmaskinist? Många går tillbaka till sina gamla jobb efter studierna eftersom det inte finns jobb.

Plugga på högskola så har du jobb sa man förr. Nu är det andra och tuffare tider. — I antal har vi aldrig haft så många arbetssökande akademiker som vi har just nu, säger Ossian Wennström, utredare på akademikernas centralorganisation, Saco.

Annons
Sedan 2000 har antalet arbetslösa akademiker nästan fördubblats. I maj det året fick 6 253 ersättning från akademikernas A-kassa. Samma månad i år var det 11 277. Siffrorna för Västernorrland var 120 respektive 208 personer.
Men i verkligheten kan det vara fler arbetslösa eftersom alla inte är medlemmar i A-kassan. Deltar personen till exempel i en arbetsmarknadspolitisk åtgärd syns de inte heller i statistiken.
Ser man i ett bredare perspektiv finns det ännu fler arbetslösa med högre utbildning.
Enligt Saco var 62 300 personer i landet med mer än två års eftergymnasial utbildning öppet arbetslösa i april i år. En ökning med 57 procent på tre år.
Varför har arbetslösheten bland akademiker ökat stadigt de senaste åren?
En orsak är att vi för fem år sedan hade en stark arbetsmarknad. En annan är utbyggnaden av högskolan som gjort att det finns fler akademiker i dag, säger Ossian Wennström.
För fem år sedan hade Akademikernas A-kassa 412 000 medlemmar i dag är de drygt 494 000.
Den siffran kan öka ytterligare de kommande åren eftersom regeringen har satt som mål att hälften av alla årskullar ska ha börjat studera vid universitet och högskolor före 25-års ålder.
Och precis som på den övriga arbetsmarknaden är det de yngre som drabbas hårdast.
De som har det svårast, där vi ser den största ökningen av arbetslösheten, är bland de yngre akademikerna. Det är många som går ut högskolan utan att få jobb i dag, säger Ossian Wennström.
Men alla blir inte arbetslösa.
Några väljer att förlänga utbildningen. Andra läser in ytterligare en examen. En del går tillbaka till det jobb man hade före högskolestudierna.
En tidigare student vid Mittuniversitetet som ST har pratat med jobbade före studierna som grävmaskinist. När han blev uppsagd började han att plugga industriell ekonomi med inriktning mot IT. Efter totalt sex års studier och 200 000 kronor i studieskulder är han tillbaka i det gamla gebitet.
Jag har inte sökt så många jobb inom IT-sektorn. Just nu skriks det efter grävmaskinister och jag trivs bra med det jag håller på med.
Jag är nog den mest välutbildade grävmaskinisten i Sundsvall, tillägger han och skrattar.
Men studierna ser han inte som bortkastade.
Kunskap är aldrig tung att bära och skulle jag vilja sadla om framöver har jag min utbildning i botten.

Mer läsning

Annons