Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare potatis att vänta efter torr sommar

Vårens kyla och sommarens hetta slår hårt mot årets skörd av potatis, spannmål, ärter och päron.
Följden blir dyrare potatis för konsumenterna och en risk för försämrad kvalitet på bröd.

Annons
 Potatisen har lidit svårt av torkan så vi får betydande skördeminskningar i år, säger Ingemar Nilsson, potatiskonsulent vid medlemsorganisationen Hushållningssällskapet Skaraborg, till TT.
Bristsituationen gör att odlarna nu kräver mer betalt.
 Vi vill öka priset med 25 öre. Det låter kanske inte så mycket för en konsument som betalar från 6:50 upp till 10 kronor kilot för potatisen, men när mellanleden har gjort sina procentpåslag så blir det alltid mer i slutändan, säger han och tippar på att potatisen blir 2 kronor dyrare.
Årets spannmålsskörd beräknas också att bli sämre jämfört med tidigare år.

Brödkvaliteten hotad
Minskningen beror främst på att den totala spannmålsarealen har minskat som en följd av EU:s jordbruksreform förra året, men också på ogynnsamt väder med kall vinter, sent vårbruk och en varm och torr sommar.
Men inte nog med det. Den senaste tidens regnoväder kom precis när det inte borde mitt i skörden. Framför allt är det bönderna i södra Sverige som drabbas.
 Det är främst på kvaliteten som det kan ge problem och i synnerhet för den spannmålen som man ska ha till livsmedelskonsumtion, som till exempel bröd, säger Bengt Johnsson, handläggare vid Jordbruksverkets marknadsenhet.
Det återstår bara två veckor innan fruktskörden kommer igång ordentligt. Men redan nu syns resultatet av en kall vår och en varm sommar.
 När det gäller äpplen ser det ut att bli en normalskörd, men kvalitetsmässigt ser det väldigt bra ut. Äpplena ser ut att bli sötare i år, säger Lars-Olof Börjesson, vd för äppelodlarnas förening Äppelriket.

Dålig ärtskörd
Däremot förväntas det bli färre päron.
 Päronen blommade tidigt i år och då var det för kallt för bina att vara ute. Jobbar inte bina, blir det inga päron.
Trots det kommer inte priset att gå upp märkbart på svenska päron. Fruktimporten från Europa är för stor och i år har både Holland och Belgien fått stora skördar.

Mer läsning

Annons