Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ebay köper Skype i mångmiljardaffär

Internettelefonibolaget Skype, med koncernchefen och grundaren Niklas Zennström, köps av internetjätten Ebay i en affär värd upp till 31 miljarder kronor.

Annons
Ryktena om en förestående försäljning av Skype har varit en följetong i den internationella affärspressen de senaste veckorna. I och med måndagens besked skrivs ännu ett kapitel i framgångssagan om svenske Niklas Zennström.
För två år sedan grundade han Skype tillsammans med dansken Janus Friis. I fjol omsatte bolaget omkring 7 miljoner dollar. I år väntas omsättningen stiga till 60 miljoner dollar för att nästa år överstiga 200 miljoner dollar.

Aktier och kontanter
Amerikanska Ebay, mest känt för sina webbauktioner, betalar till en början 1,3 miljarder dollar i kontanter och lika mycket i egna aktier. Om Skype uppnår vissa finansiella mål kan det bli tal om en tilläggsbetalning på 1,5 miljarder dollar.
Det ger ett totalt värde på affären, räknat på aktuella aktie- och växelkurser, på maximalt 4,1 miljarder dollar eller nästan 31 miljarder kronor. Bland säljarna finns, förutom grundarna, ett antal internationella riskkapitalbolag.
Zennström och Friis har tidigare grundat, och sålt, den enormt populära fildelningstjänsten Kazaa, som gör att internetanvändare mer eller mindre lagligt kan dela med sig av filer med till exempel musik och film.

Gratis telefoni
Skype bygger på samma teknologi och är en tjänst i samma anda. Programmet, som kostnadsfritt kan laddas ner från nätet, gör det möjligt att ringa över hela världen till låga kostnader eller helt gratis.
Intäkterna ska i stället komma från kringtjänster, som till exempel röstbrevlådor. Ebay hoppas att Skype ska bidra till vinsten från och med slutet av nästa år.
Enligt Niklas Zennström, som behåller sin post som koncernchef även med Ebay som ägare, har Skypes vision alltid varit att bli världens största kommunikationsföretag.
"Vi kan inte tänka oss en bättre plattform för att förverkliga den visionen", skriver han i en kommentar till affären.
Skype är baserat i Luxemburg och har i dag, enligt egna uppgifter, 54 miljoner användare i 225 länder och regioner. Varje dag tillkommer cirka 150 000 användare.

Mer läsning

Annons