Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekologisk och vanlig mjölk blandas i tanken

/
  • Mjölkhämtning. Gotthard Backlund drar in slangen för att tömma Arne Jakobssons tank på 1 275 liter ekologisk mjölk. Men den blandas sedan i tanken med övrig mjölk och säljs också som vanlig mjölk.
  • Sedan ett halvår tillbaka står Arne Jakobsson och hans 34 kor för ekologisk mjölkproduktion.
  • Vid varje hämtning tas ett stickprov på mjölken där man kan se vilken kvalitet den håller.
  • Mjölkbilen backar in hos Arne Jakobsson i Kovland, en av två ekologiska leverantörer i Medelpad. Men eftersom de är så få och mängden mjölk så liten så separeras inte gårdens mjölk från övrig mjölk.

Nära 1 300 liter ekologisk mjölk är klar för hämtning hos Arne Jakobsson i Gåltjärn, Kovland.

Men när mjölkbilen kommer, så blandas eko-mjölken med övrig mjölk i tanken.

– Det finns för få eko-gårdar i området, mängden är för liten för att avskiljas, förklarar chauffören Gotthard Backlund.

Annons

Arne Jakobsson har drivit gården sedan 1982 och har nu 34 mjölkkor. I augusti blev han certifierad Krav-bonde. Så nu är de två i Medelpad, av totalt cirka 40 mjölkleverantörer. Den andre är Hans Häggkvist, även han i Kovland.

– Jag vet inte varför vi är så få. Visserligen medför det en del extra kostnader, men ekonomiskt är det ändå lite bättre eftersom man får ett tillägg för eko-mjölken, tycker Arne Jakobsson.

Att Arla sänker eko-tillägget från 95 till 80 öre per liter i nästa vecka är däremot inte särskilt välkommet.

– Man har ju inte några stora överskott precis. Den senaste avräkningen jag fick gav totalt 3:75 kronor per kilo mjölk.

Som ST berättade i går har Sverige ett stort överskott av ekologisk mjölk, eftersom produktionen ökat och konsumtionen minskat.

– Jag tror att priset ute i butikerna styr konsumenterna rätt mycket, säger Arne Jakobsson.

I dag säljs en stor del av eko-mjölken som vanlig mjölk. Därför skiljer Arla inte ut mjölken från Arne Jakobssons gård.

– Det är direktiven nu för den här gården. Men tanken på bilen har tre behållare, berättar chauffören Gotthard Backlund, och normalt sett hamnar eko-mjölken för sig.

Arne Jakobsson anade att det var så. Samtidigt är det viktigaste att han ändå får eko-tillägget.

– Jag tycker inte att det var så komplicerat att bli Krav-certifierad. Man ska bedriva växelbruk och får inte använda handelsgödsel eller bekämpningsmedel. Det mesta av fodret ska gården själv producera och kraftfodret man köper måste vara Kravgodkänt, berättar han.

Det krävdes också viss ombyggnad i ladugården.

– Exempelvis måste det finnas en kalvbox där kon och kalven får vara för sig själva de första dygnen. Kalvar ska heller inte vistas ensamma i boxen utan vara två. Men det är ganska enkla åtgärder. Sedan ska det egentligen vara lösdrift, men jag har en äldre ladugård där korna står uppbundna och har fått dispens till 2013.

En eko-bonde får också räkna med oanmälda kontroller.

Samtidigt tycker Arne Jakobsson att han får bra hjälp av Arla att hålla koll på produktionen.

– Vid varje hämtning, alltså varannan dag, så tas ett stickprov på mjölken. Skulle mejeriet sedan upptäcka några extrema värden, så hör de av sig. Dessutom provmjölkar vi varje ko ibland och skickar på analys. Så skulle någon ko få problem, så får man veta det rätt snabbt.

Annons