Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elbrist hotar vid kallt väder

Risken för elbrist har ökat. Blir det riktigt kallt finns det inga marginaler alls, även om alla anläggningar fungerar fullt ut, konstaterar Svenska Kraftnät i en rapport till regeringen.

Annons
Vid en normal vinter utgör den högsta förväntade elförbrukningen inte något problem. Då väntas den hamna på 27 000 megawatt (MW) mot hela 31 430 MW i möjlig tillförsel av el.
Men blir det en så kallad tioårsvinter, med kyla som statistiskt återkommer vart tionde år, så blir det kärvt. Framför allt minskar möjligheterna till import från andra länder, eftersom dessa förväntas använda sin el själva.

Ingen marginal
I detta alternativ förväntas den möjliga tillförseln bara vara 270 MW över den högsta förbrukningen på 28 800 MW. Det innebär en marginal på under 1 procent, det vill säga i praktiken nästan ingenting.
Dessutom förutsätts i beräkningarna att all tillgänglig vattenkraft, kärnkraft och mottryck inom industri och kraftvärme utnyttjas, och att Svenska Kraftnät sätter in hela sin så kallade effektreserv på 2 000 MW. Överföringsledningarna mellan norra och södra Sverige måste också fungera fullt ut.
\"I jämförelse med tidigare år är känsligheten större för otillgängligheter och störningar genom att all produktions- och överföringskapacitet måste utnyttjas samtidigt för att klara elleveranserna\", heter det i Svenska Kraftnäts rapport.

Köldknäpp
Förra vintern nådde elförbrukningen inte upp till de förväntade högsta nivåerna. I början av mars kom dock en köldknäpp som tvingade Svenska Kraftnät att sätta in en del av sin effektreserv. Det visar enligt verket att effektbrist kan hota även under tider då det normalt inte är som kallast.
Branschorganisationen Svensk Energi hör till dem som oroar sig om den kommande vintern skulle bli en tioårsvinter:
\"Vi klarar situationen om samtliga produktionsanläggningar och stamnätet fungerar perfekt. Skulle något enda större kraftaggregat falla ur får vi för första gången i modern tid uppleva att delar av Sverige måste släckas ned\", skriver organisationens vd Bo Källstrand i ett pressmeddelande.
För sådana situationer finns krisplaner där områden, för vilka den tillgängliga effekten inte räcker till, stängs av enligt ett rullande schema.

Mer läsning

Annons