Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Electrolux sparar 1 750 tyska jobb - 190 Sverigejobb i fara

Till en kostnad av 2,3 miljarder kronor stänger Electrolux sin fabrik i Nürnberg - 1 750 anställda sägs upp. I Sverige utreder bolaget om man ska lägga ner Torsviksfabriken med 190 anställda.

Annons
Efter ett styrelsemöte på måndagen meddelade koncernledningen, föga överraskande, att hoppet är ute för AEG-fabriken i bayerska Nürnberg. Under en övergångsperiod flyttas produktionen av tvätt- och diskmaskiner från Tyskland till Italien och Polen.
Beslutat att utreda en stängning av fabriken i Torsvik, Jönköping, med 190 anställda kom inte heller det som någon jätteöverraskning för de anställda.

På listan
När Electrolux i början av året aviserade ett sparprogram med varsel för "tusentals anställda i Europa och USA" fanns Torsvik på den tänkbara dödslistan.
 Det var väl inte ett direkt väntat beslut. Men man ska ju titta på alla företag, så det var väl inte heller helt oväntat, säger verkstadsklubbens ordförande vid Torsviksfabriken i Jönköping, Bo Rothzén.
I Jönköping tillverkar Electrolux de mindre och kompakta produkterna, som till exempel bänkdiskmaskiner.

Hoppet finns
Hos kommunen låter man inte hoppet fara.
"Vi har definitivt inte gett upp", säger kommunstyrelsens ordförande Peter Persson i ett pressmeddelande.
I Nürnberg var tongångarna betydligt militantare. Enligt tidningen Handelsblatt hann den Electroluxdirektör som vid ett möte informerade personalen inte säga mer än "Jag beklagar.." innan det haglade föremål mot honom. Facket där hade erbjudit sig att sänka lönekostnaderna med kring 10 miljoner euro årligen mot att verksamheten fick bli kvar till åtminstone 2010.
Fackförbundet IG Metalls ombudsman sade att man nu tänker ta till strejker.
 Vi ska ge Electrolux ordentligt med stryk de närmaste månaderna, sade han.

Mer läsning

Annons