Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elpris bryderi för många i höst

Många hushåll ska under hösten välja avtal för sin el.
Som vanligt är osäkerheten om de framtida elpriserna stor och råden om hur man ska göra går isär.

Annons
Statliga Vattenfall rekommenderar sina kunder att binda sitt elpris på två år kombinerat med den bytesrätt företaget erbjuder. Den kostar allt från knappt 100 till runt 550 kronor beroende på förbrukning och längden för det avtal man vill ha bytesrätt till.
Vattenfalls råd utgår från att det just nu är gott om vatten i de nordiska vattenmagasinen. Om och när vattennivåerna blir mer normala kommer det att pressa upp elpriserna.
Eon (tidigare Sydkraft), råder sina kunder att i första hand välja rörligt pris eller det så kallade flexipris man erbjuder. Företaget hänger upp sitt råd på att det just nu är relativt dyrt att binda sitt elpris.

Gott om vatten
Sedan en tid är det relativt gott om vatten i de svenska vattenmagasinen. Det håller ner dagspriset på som nu ligger runt 28 öre per kilowattimme (kWh).
Priset på utsläppsrätter i det europeiska handelssystemet ligger just nu runt 215 kronor per utsläppt ton koldioxid. Det är mycket mer än någon räknade med när systemet sjösattes vid årsskiftet och har pressat upp främst de framtida elpriserna.
Därför är det just nu stor skillnad mellan rörliga och fasta elpriser. Med några ören över dagspriset ligger det rörliga elpriset runt 30 öre per kWh. Att binda sitt elpris på ett till tre år kostar 37-39 öre per kWh hos de stora dominerande företagen.
Höstmånaderna är den tid då flest hushåll teckna nya avtal.
 Vår bedömning är att ungefär 400 000 hushåll har bundna elavtal som går ut under oktober och november, säger Johan Öhnell, vd för Telge Energi.

Många väljer rörligt
Fyra av fem av de kunder som tecknade avtal med Telge Energi under september valde rörligt elpris. Och det tycker Öhnell att de gjorde rätt i med tanke på dagens höga priser för bundna avtal.
Även hos Konsumenternas Elrådgivningsbyrå tycker man att rörligt elpris självklart är något elkonsumenterna bör fundera över:
 Men väljer man rörligt elpris bör man vara aktiv som kund så att man kan binda sig längre fram om och när elpriserna går ned, säger Bo Hesselgren, chef för byrån.

Mer läsning

Annons