Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elpriserna fortsätter stiga

Att det är nästan tomt i kraftverkens vattenmagasin har medfört att elpriserna stigit till rekordnivåer.
Elpriserna kan därför bli en chock för många resten av året.
– Priserna ser inte ut att gå ner, säger Torbjörn Tärnhuvud vid Eon

Annons
Det genomsnittliga priset för ser ut att bli nära 50 öre per kilowattimme, vilket är mycket högt. Lika dyster ser prognosen för sommaren ut då genomsnittspriset, enligt Torbjörn Tärnhuvud, ser ut att hamna på 40 till 45 öre per kWh. Det är mer än tre gånger så högt som det första året efter avregleringen, som var ett riktigt lågprisår.
Det har kommit nederbörd i landet. Det beklagliga, enligt Torbjörn Tärnhuvud, är att den kommit på fel ställen. Endera längs kusten eller i södra delarna av landet.
Där finns inga magasin som kan lagra vattnet där, säger han.
Prognoserna från SMHI ser än dystrare ut. Vårfloden beräknas i år bli cirka 77 procent av det normala. För att läget ska förändras krävs det rejält med nederbörd i framförallt fjällen.
Då måste det regna kolossalt mycket till den sista juli, säger Torbjörn Tärnhuvud.
Bristen på vatten håller redan på att få konsekvenser. Ägarna tvingas dra ner på produktionen i vattenkraftverken för att inte bryta mot vattendomen.
Just nu är den normala tillrinningen mycket liten och alla väntar på att vårfloden ska komma i gång, vilket den statistisk gör vecka 17.
Den rena elen från vattenkraft måste nu i allt högre grad ersättas med importerad el som ofta består av smutsig kolkraftsel eller kärnkraft från Danmark, Polen, Tyskland och Ryssland.
Importen under vecka 13 var cirka 1 000 megawatt, vilket är ungefär den mängd el som produceras av en av Oskarshamns kärnkraftsverks stora reaktorer.
Skillnaderna mot förra året som för Eons del slutade med "all time high" med en vattenkraftsproduktion på 13,7 terrawattimmar (miljarder kilowatt) är markant.
Året har börjat helt annorlunda och vecka 11 hade vi ett underskott på 15 procent, konstaterar Torbjörn Tärnhuvud.
Några alternativ för ägarna till vattenkraftverken finns det inte. Det gäller helt enkelt att gilla läget och hoppas på att en regnig sommar ska fylla magasinen.
Låga nivåer i magasinen har blivit allt vanligare de senaste åren. Enligt SMHI har de fem senaste vintrarna i vårt land varit snöfattiga.

Mer läsning

Annons