Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En investering för miljön

/
  • Halm är en av råvarorna man använder i sina tester.
  • Den nya pilotanläggningen ska bidra till att Valmet tar fram bättre och miljövänligare system för bioraffinaderier, berättar Olof Melander, chef för forsknings- och utvecklingscentret, och kommunikationschefen Kerstin Eriksson.
  • Olof Melander, Valmet.
  • Halm är en av råvarorna som Valmets pilotanläggning använder i sina tester, visar Olof Melander.

En investering på 5–6 miljoner kronor skapar framtidstro på Valmet i Sundsbruk.
– Det här är en pilotanläggning i världsklass. Företaget visar att man tror på en framtid här, säger Olof Melander, chef för forsknings- och utvecklingscentret.

Annons

I Sundsbruk, där Valmet tillverkar maskiner och produktionslinjer för massaindustrin, har ingenjörerna och verkstaden fullt upp. Den del av företaget som jobbar mot pappersindustrin har det trögare.

Samtidigt gäller det att blicka framåt.

Den nya biopilotanläggningen, som varit i full drift sedan i somras, är viktig för Valmets eget utvecklingsarbete av energieffektiva och miljövänliga system för bioraffinaderiprocesser.

Men här kan också göras tester åt företag som i sin tillverkning vill ersätta fossila råvaror med biomassa, exempelvis halm, bagass (en restprodukt från sockerrör) och flis.

– Därigenom bidrar vi till att koldioxidutsläppen minskar, påpekar kommunikationschefen Kerstin Eriksson.

Företagens slutprodukter kan handla om allt från etanol till plaster och kemikalier.

En sådan produkt är svarta pellets, som är betydligt bättre att elda med tillsammans med kol än vanlig vit pellets och därför kan ha en stor marknad i länder med stor kolkraftsproduktion.

I Valmets pilotanläggning testar man enbart den första etappen i bioraffinaderiprocessen.

– Den utgör grunden, oavsett vad man sedan ska tillverka. Och vi har lång erfarenhet av den teknik som det här bygger på. Anläggningen ska göra vår eget företag mer konkurrenskraftigt, men kunder kan som sagt också beställa egna testkörningar här, berättar Olof Melander.

Valmet har även sålt ett tiotal liknande pilotanläggningar till universitet, forskningsinstitut och kemiföretag.

– Nu väntar vi på att få sälja den första fullskaliga testanläggningen och det är nog inte långt borta, säger Kerstin Eriksson.

Olof Melander säger att entusiasmen bland de 21 som jobbar på forsknings- och utvecklingscentret är stor.

– Det är väldigt roligt att jobba med en nysatsning och vi försöker få alla att bidra med idéer. Jag tror också att vi inom ett par år får se ytterligare investeringar i utrustning på labbet, säger han.

Mer läsning

Annons