Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kraschad hårddisk kan stå dig dyrt

/

Skrap, gnissel och en blinkande fyrkant på en svart datorskärm.
Hårddiskkrasch.
Bilderna från sommarens semester upp i rök. Programvara, filmer och musik som du laddat ner direkt på hårddisken och betalt dyrt för på Internet likaså.
Backup på hela rasket finns bara som en vacker tanke du tänkt då och då.

Annons
Men situationen behöver inte vara hopplös. Det finns företag som kan rädda innehållet på kraschade hårddiskar.
Men det kan bli dyrt.
För en privatperson kan det kosta upp mot 10 000 kronor och ett företag får betala 20 000 35 000 kronor.
Mycket av informationen går dock ofta att återskapa.
Vi får ut data från över 90 procent av diskarna vi får in, säger Åke Ljungqvist, produktchef på Ibas, ett företag som specialiserat sig på att "rädda" förlorad digital information.
Problemet med kraschade hårddiskar blir vanligare.
Enligt Åke Ljungqvist finns flera förklaringar till det. Hårddiskar finns i allt mer elektronisk utrustning; bland annat i inspelningsbara dvd-spelare och tv-spel. Dessutom blir bärbara datorer allt vanligare.
En bärbar dator slängs det en del med. Den används också ibland i miljöer som inte är lämpliga för hårddiskar.
En del experter menar att kvalitén på hårddiskarna blivit sämre; diskarna är snabbare och lagrar mer information utan att grundkonstruktionen har ändrats.
Det är svårt att finna belägg för det, säger Åke Ljungqvist.
Han tror att slit och släng med bärbara datorer och att fel typ av hårddisk används i fel miljö är vanligare orsaker.
Man köper billiga diskar som helt enkelt belastas för hårt.
En hårddiskkrasch kan innebära att mycket värdefull information går till spillo. Det gäller även för privatpersoner.
Man har kanske bilder från barnens uppväxt lagrade där. Där finns kanske också dyra datorprogram och musik som köpts direkt på nätet. Det innebär att innehållet på hårddisken är värdefullt.
I dag finns det programvaror som kan varna om en disk är på väg att krascha. De mäter hur många sektorer på disken som av någon anledning inte längre kan användas för att lagra data på.
Den varnar för vissa fel, men ger inte någon garanti för att användaren alltid blir förvarnad. Problemet är att en disk som är "fullt frisk" kan krascha plötsligt och helt utan förvarning. Strömspikar i datorn, fysisk åverkan utifrån, plötsliga temperaturvariationer kan aldrig förutses av ett dylikt program, säger Åke Ljungqvist.
Bästa skyddet stavas kopior.
Grundidén är att ta backup, men där är det många som slarvar.
Har man tusentals bilder eller lika mycket musik lagrat på datorn är det arbetskrävande att bränna ner allt på cd-skivor. Då kan exempelvis kopior på en extern hårddisk vara en lösning.

Fakta/Vad gör jag om hårddisken kraschar?
- Försök inte starta om datorn. Det kan leda till att skadan på disken förvärras och möjligheten att ta till vara information går förlorad.
- Gör det själv-varianten . Försök återskapa informationen med hjälp av enklare programvara. (Finns dock risk att förvärra skadan på disken.)
- Lämna datorn till specialister som har kunskap och verktyg för att återskapa information. För en privatperson kan det kosta runt 10 000 kronor. För minneskort till digitalkameror eller USB-minnen hamnar kostnaden runt 1 700 kronor.
- Säljer du eller skrotar din dator. Glöm inte att radera hårddisken så att personuppgifter, information om bankärenden och annan känslig information tas bort. Programvara som "skriver över" disken kostar runt 150 kronor. Att enbart formatera disken räcker inte.
Källa: Ibas
Annons