Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tidningsägare i Hälsingland

Fotografen Lars Sundin, Journalistklubbens ordförande på Hudiksvalls Tidning, gav sig i går eftermiddag ut på jobb för en ny ägare, Mittmedia.

Annons
Bra att vi inte blev sålda till ett riskkapitalbolag. Jag tror inte att Mittmedia är ute efter snabba pengar, säger Lars Sundin som i förrgår arbetade för Centertidningar AB.
Han befarar dock att köpesumman blev så hög att den kan påverka det dagliga arbetet.
Det kan komma att ställas för hårda krav på oss som genom våra arbeten ska leverera pengarna.
Mittmedia har efter köpet av de tre Hälsingetidningarna två redaktioner i samma kommun i Hälsingland, i Söderhamn för Hälsinge Kuriren och Ljusnan och i Nordanstig för Hudiksvalls Tidning och Sundsvalls Tidning.
Det är inte företagsekonomiskt. Men jag vet inte vad som kommer att hända.
Mittmedia har under de senaste åren storsatsat i Söderhamn för att med Ljusnan "nå havet". Från och med i går hamnade alla fyra Hälsingetidningar i samma ägo.
Hudiksvalls Tidning, Ljusdals-Posten och Hälsinge Kuriren har sedan några år ett väl utvecklat samarbete med texter och bilder. Detta utan att journalisterna förhandlat sig fram till någon ersättning. Liknande försök har strandat inom Mittmedia.
Det lär nu bli nya förhandlingar. Jag tror att det, åtminstone på sikt, blir ett mer omfattande utbyte av texter och bilder mellan tidningarna. Men mer samarbete ger också mindre konkurrens vilket kan försämra journalistiken.
På tryckerisidan investerade Hudiksvalls Tidning för några år sedan 35 miljoner i en ny press och har nu ett utmärkt tryck.
Det var en klok investering för vilken vd Ruben Jacobsson drev på, tycker Lars Sundin.

En enda tidning?
Det ska tilläggas att familjen Svender kvarstår som hälftenägare i Hälsingetidningar.
Tidigare har frågan om Hälsingland ska ha en enda tidning diskuterats. Till Radio Gävleborg sade Lars Svender i går att det kan bli så i framtiden.

Mer läsning

Annons