Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energisnåla jättar ska sortera posten

Energiförbrukningen minskar med över 65 procent och bullernivån sänks till hälften.
Dessutom är maskinerna användarvänliga.
Kostnad – någonstans mellan 23 och 24 miljoner kronor.

Annons
Det satsas på postterminalen i Sundsvall.
Fyra japanska teknikner har i omgångar under åtta veckors tid jobbat med att installera den första av två nya sorteringsmaskiner på postterminalen i Sundsvall. Maskinen är specialbyggd i Japan enligt postens krav. Den ökar arbetskapaciteten och gör dessutom märkbara förbättringar på arbetsmiljön. De nya maskinerna bullar till exempel mycket mindre än de gamla.
- Det var ett av kraven som posten hade när vi beställde maskinerna. Bullernivån minskas nu ned till hälften, säger terminalchef Hans-Olof Löfdahl.
Maskinen är den första i sitt slag och genom att den vibrerar mindre så minskas energiåtgången. När man konstruerade maskinen lades också mycket tid ned på arbetsmiljön för personerna som ska jobba med den.
- Det är det som är den stora grejen. Vi kan genom dämpningen av vibrationer minska enegiförbrukningen med två tredjedelar. Dessutom minskas risken för förslitningsskador hos våra medarbetare väsentligt, säger Hans-Olof Löfdahl.
Den första av de två maskinerna beräknas tas i bruk den 12 april. Snitthastigheten på sorteringskapaciteten räknas till tio brev i sekunden.
- Det är en kapacitetsökning på femton procent, säger Hans-Olof Löfdahl.
Rent praktiskt betyder tidsvinsten med den nya maskinen att man får bort ett moment i arbetet. Tidigare kunde personalen inte mata in all post på en gång i maskinen utan var tvugna att separera den lokala från den övriga posten. Den nya maskinen har 304 staplar, eller enklare uttryckt fack, som posten delas upp i och den stora mängden fack gör att man kan göra en noggrannare sortering redan i förstaläget.
- Det är en klar förbättring om man jämför med den nuvarande maskinens 76 staplar, säger Andreas Vaaraniemi, som är instruktör på den nya maskinen.
Det finns i nuläget elva postterminaler i Sverige och fyra av dessa ska förses med de japanska sorteringsmaskinerna. Totalt har Posten köpt in åtta maskiner varav två alltså ska tas i drift i Sundsvall. Hela projektet på postterminalen väntas bli klart den 29 juni.
- Om allting fungerar som det ska så kommer vi vara i full drift då, säger Hans-Olof Löfdahl.

Mer läsning

Annons