Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erica väljer Oslo i tre månader

/

Efter tre år som sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen på Sundsvalls sjukhus väljer Erica Frelin, Sundsvall, Oslo i tre månader. – Jag vill se något annat, prova något annat. I bästa fall blir det pengar över till en bil när jag kommer hem.

Annons
Hon är rekryterad genom bemanningsföretaget Achima. Dess vd, Tom Tidemann, bedömer att svenska sjuksköterskor gör cirka 500 årsarbeten i Norge.
De svenska sjuksköterskorna är mera flexibla, duktigare och arbetsvilligare än de norska, säger han.
Tom Tidemann betonar att de svenska sjuksköterskorna inte tar jobben från de norska.
Vi täcker bara upp en del av frånvaro.
Erica Frelin har gratis boende i en lägenhet nära Frognerparken. Lönen är cirka 200 norska kronor i timmen.
Den norska kronan är 17-20 pocent starkare än den svenska och Erica Frelin räknar med att hon grovt tjänar cirka 100 kronor mer i timmen än på Sundsvalls sjukhus.
Här får jag också jobba i stort sett hur mycket jag vill.
En fri hemresa en gång i månaden ingår också i avtalet med Achima.
När vi träffas jobbar hon för tionde dagen i rad. Hon måste ta igen en del efter att ha varit sjuk under några dagar då det inte blev någon lön alls.
Här är det inte lika hårt reglerat hur mycket man får jobba.
Skatten betalas till Norge och kan maximalt bli 36 procent. En sjuksköterska i Norge, med Ericas specialkompetens, tjänar normalt cirka 450 000 norska kronor utan att övertid och ob-tid inräknas.
En jättetrevlig stad och en lika trevlig personal, tycker Erica som arbetar på Rikshospitalets intensivvårdsavdelning.
Språket är än så länge ett problem. Det finns läkare och sköterskor inte bara från Norge utan även Tyskland, Polen och Danmark. Det blir en väldigt varierad norska.
Erica Frelin har en fast placering. Andra svenska sköterskor kan få pendla hej vilt mellan sjukhus och avdelningar för att täcka upp vakanser. Resorna till och från sjukhusen får de stå för själva
Ska Erica få pengar över, måste hon hålla i plånboken. Inte minst maten är dyr. En pizza kan gå på upp emot 200 norska kronor. Ett litet paket bacon, som i Sverige går på runt tian, kostar i Oslo fyra - fem gånger så mycket i svenska pengar.
Achima, som är det största bemanningsföretaget, har cirka 1 000 svenska sjuksköterskor i sitt register.
Marknaden kan vända. Vi arbetar nu även med att försöka få norska sjuksköterskor till sjukvården i Sverige, i första hand Göteborg, berättar Tom Tidemann.
Erica Frelin blir trots enbart tre månaders arbete något av en trotjänare. Det flesta arbetar betydligt kortare tid, många bara en vecka.

Mer läsning

Annons