Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ericsson får indisk jätteorder

Ericsson och Nokia kommer att få dela en indisk jätteorder på mobiltelefonutrustning, värd 34 miljarder kronor.

Annons
 Inga kontrakt är skrivna ännu, men det ser ut som om vi kommer att få 60 procent av ordern, säger Ericssons Indienchef Mats Granryd till TT.
– Det är vår största order på nätsidan i Indien någonsin och omfattar utbyggnad av GSM-nät för 45 miljoner abonnenter och utbyggnad av 3G-nät, fortsätter han.
Dubbla Telia
För att förstå storleken kan man jämföra med Telia Sonera som i hela sitt mobilnät i Norden, Baltikum, Turkiet och Ryssland har cirka 23 miljoner mobilkunder.
Resterande 40 procent av Indienordern går till Nokia. Beställaren, den indiska operatören Bharat Sanchar Nigam Ltd (BSNL), är en av Indiens största mobiloperatörer. Företaget ägs av den indiska staten och har cirka 30 miljoner abonnenter.
– Det är extra roligt att få vara med om den här affären, då vi jobbat med BSNL sedan 2002, säger Mats Granryd.
I augusti förra året slöt Ericsson avtal med BSNL:s konkurrent Bharti Airtel. Den då största Indienordern var värd cirka sju miljarder kronor.
Över 20 miljarder
60 procent av den nu aktuella ordern betyder att Ericssons andel av kontraktet är värd drygt 20 miljarder kronor. Det väntas dock dröja omkring tio dagar tills Ericsson och Nokia får den formella ordern.
Den nu aktuella utbyggnaden ska vara avslutad inom tre–fem år och omfattar tusentals nya basstationer. Det handlar om att förstärka redan befintligt nät, men också om att bygga ut mobilnätet på den indiska landsbygden.
Jätteaffären har fördröjts på grund av att amerikanska Motorola har överklagat BSNL:s upphandling. Men Motorola har nu dragit tillbaka sitt överklagande.
Förbi Kina
– Det betyder att vi kan komma vidare i diskussionerna med BSNL, säger Mats Granryd.
Indien har sedan en tid passerat Kina som världens snabbast växande mobilmarknad. Varje månad tillkommer över fem miljoner nya mobilanvändare, ofta i områden som tidigare inte haft tillgång till fast telefoni.
Fakta: Fakta: Ericssons miljardorder
Telekomaffärer i Asien handlar i princip alltid om miljardkontrakt. Men en order värd 20 miljarder kronor sticker ändå ut.
Stora Ericssonorder under senare år:
April 2007: Den indiske operatören BSNL skriver av allt att döma kontrakt med Ericsson och Nokia om utbyggnad av GSM- och 3G-nät för 45 miljoner nya mobilanvändare på GSM-nätet. Totalt värde 34 miljarder kronor. Ericssons andel är värd över 20 miljarder kronor.
Augusti 2006: Den indiske operatören Bharti beställer nät för sju miljarder kronor och lovar nya miljardorder framöver.
December 2005: Kinesiska Guangdong Mobile Communication, ett China Mobile-bolag, beställer GSM-nät för 5,4 miljarder kronor. Ordern har följts av fler och nu väntar marknaden på de första 3G-beställningarna.
April 2005: Den italienska 3G-operatören 3 skriver femårigt serviceavtal med Ericsson värt 15 miljarder kronor – Ericssons hittills största serviceavtal. (TT)

Mer läsning

Annons