Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ericsson hoppas på Kina

Ericssons kvartalsvinst på åtta miljarder kronor låg i linje med förväntningarna. Trots att den viktiga Kinamarknaden viker.
Men vd Carl-Henric Svanberg räknar med att Kinamarknaden ska ta fart nästa år, säger han i en TT-intervju.

Annons
Under tredje kvartalet minskade Ericssons försäljning i Kina, men det är en tillfällig effekt, enligt Svanberg.
 Det är inget märkligt med det. Operatörerna ligger i ett vänteläge, därför att fyra operatörer ska i framtiden bli tre 3G-operatörer enligt den kinesiska planeringen. I väntan på beslut görs inga investeringar.
 Men med en tillväxt på fem miljoner nya abonnenter i månaden måste man snart börja investera, och då förmodligen både i uppgradering av GSM-näten och i 3G-näten, säger Svanberg.

Klart till OS
Just nu är osäkerheten stor bland de fyra stora kinesiska operatörerna. Medan de väntar på klartecken drar de ner investeringarna både i GSM-näten och de nya 3G-näten. Men det är egentligen inget problem för Ericsson, anser Svanberg.
 Den ökande trafiken måste tas om hand och väntan skapar ett uppdämt behov, säger Svanberg som ser OS 2008 som en viktig deadline för att bygga ut fungerande 3G-nät i Kina.
 De måste ha fungerande nät till OS och det betyder att 2006 måste bli ett år när investeringar och utrullning av nät börjar.
Ericsson räknar med en måttlig tillväxt på alla sina marknader för mobilsystem under nästa år - utom Europa.

Marknadsandelar
 Europa var först med 3G-utbyggnad och GSM-uppgraderingar, därför befinner vi oss just nu i en situation där operatörerna konkurrerar med samtalspriset. Det ger en situation där de tappar tillväxt, trots att de ökar sin trafik. Därmed håller de tillbaka nyinvesteringarna, säger Svanberg.
Ericsson ökade sin försäljning med 14 procent under tredje kvartalet. Den totala marknadstillväxten ligger lägre, i storleksordningen 10 procent. Det innebär att bolaget vinner marknadsandelar, bland annat på Nokias bekostnad. Nokia redovisade häromdagen betydligt svagare siffror för den mobilnätverksamhet som direkt konkurrerar med Ericsson. Nokias försäljningsökning stannade på blygsamma två procent och vinsten föll med 20 procent.
Ericssons vinst före skatt för tredje kvartalet blev 8 miljarder kronor, jämfört med 6,4 miljarder kronor samma kvartal i fjol.
Försäljningen steg från 31,8 miljarder kronor till 36,2 miljarder kronor.

Tillväxt för tjänster
Ericssons tjänsteverksamhet ökade sin försäljning kraftigt under tredje kvartalet och bolaget räknar med att marknaden för detta affärsområde kommer att visa god tillväxt både 2005 och 2006.
Ericsson gläds också över utvecklingen för dotterbolaget Ericsson Mobile Platforms som ligger bakom innehållet i flera tillverkares mobiltelefoner. Sedan maj 2004 har plattformsbolagets kunder lanserat 23 modeller av 3G-telefoner världen över. Antalet levererade 3G-telefoner som baseras på Ericssons teknik överstiger 10 miljoner stycken.

Mer läsning

Annons