Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ericsson miljardsatsar i Kina

Ericsson kommer att satsa 7,5 miljarder kronor i Kina under de närmaste fem åren.
Kina kan snart vara Ericssons största marknad när OS i Peking närmar sig.

Annons
Ericsson håller just nu kapitalmarknadsdagar för investerare och analytiker. Evenemanget har placerats i Shanghai och bolagets Kinachef Mats Olsson sade att Ericssons mångmiljardsatsning ska användas både till forskning i Kina och till utvidgad tillverkning i kinesiska fabriker.
 Jag tror att Kina kommer att köra om USA inom två år när 3G kommer igång i Kina, sade Mats Olsson till Reuters under konferensen.

Charmoffensiv
Både Motorola och Nokia har tidigare haft manifestationer i Kina och Ericsson försöker nu också visa sina styrkor i en charmoffensiv mot de kinesiska myndigheterna.
 Det är så det går till, det här en förberedelse inför OS i Peking 2008 och en positionering inför den kinesiska 3G-satsningen, säger Mats Nyström, Ericssonanalytiker på SEB.
Ericsson och de andra stora telekombolagen, till exempel amerikanska Motorola och finländska Nokia tävlar om marknadsandelarna i Kina, ett land med över 300 miljoner mobiltelefonägare. Antalet beräknas öka med omkring fem miljoner i veckan. Kina är redan Ericssons näst största kund med omkring 9 procent av företagets omsättning, Nordamerika är fortfarande större med 12 procent.
 Men tittar vi på 3G under de närmaste åren fram till OS när näten ska vara klara är Kina den marknad som kommer att vara väldigt mycket i fokus. Kina är ett mycket viktigt land för Ericsson, säger Nyström.

Order-rassel
I Kina ska licenserna för de kommande 3G-näten snart fördelas och en politisk process pågår redan. När det blir klart vilka bolag som ska få bygga näten kommer de stora internationella telekombolagen att trängas för att få del av de 7590 miljarder kronor som det totala ordervärdet har bedömts till.
Kina har i dag två stora mobila operatörer och två stora fasta operatörer. Bolagen är delvis privatägda och listade på Hongkongbörsen.
 Det har varit mycket spekulationer men en konsensusgissning är att det blir tre 3G-licenser som fördelas mellan bolagen när omstruktureringen av operatörerna är klar. Då kommer det att rassla ut ordrar i snabb takt, tror Nyström.

Mer läsning

Annons