Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ESV: Statens finanser allt bättre

Den allt starkare konjunkturen och oväntat låga kostnader för sjukförsäkringen innebär att statens finanser förbättras rejält i år.

Annons
Underskottet i statsbudgeten ser ut att hamna på fyra miljarder kronor i år, enligt Ekonomistyrningsverkets (ESV) senaste prognos. Det är en kraftig förbättring av finanserna jämfört med prognosen från i september.
 Vi har sett ett starkt uppsving i konjunkturberoende skatter som moms och företagsskatter under andra hälften av 2005 och den goda utvecklingen ser ut att hålla i sig, säger ESV:s generaldirektör Yvonne Gustafsson.
Budgetsaldot förstärks också kraftigt och kommer att uppvisa nästan ett nollsaldo. Förklaringen är främst oväntat höga inkomster från moms, företagsskatter och reavinster enligt ESV.
Marginalen till utgiftstaket uppgår till drygt 7 miljarder kronor i år. Nästa år bedöms marginalen till taket vara för liten för att täcka in de normala osäkerheterna i statsfinanserna. Men nästa år räknar ESV också med att underskottet i statens affärer drar i väg till 30 miljarder kronor. Förklaringen är högre utgifter för statsskuldsräntor, ökade bidrag till barnfamiljer och kommuner och fler platser inom högskolan.
Även ökade utgifter för arbetsmarknadsstöd och skattesänkningar bidrar till försämringen.
Under åren 2006-2009 förbättras statsfinanserna och 2009 väntas budgeten visa överskott. Det är i så fall första gången sedan 2002.
Åren 2005-2009 kommer det sammanlagda budgetunderskottet uppgå till 54 miljarder kronor enligt ESV:s prognos. Det innebär att statsskuldkvoten sjunker till drygt 40 procent av BNP 2009.

Mer läsning

Annons