Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett bygge i miljardklassen

/
  • Från vänster projektchef på Andritz  Christian Gustafsson, och projektchef för hela investeringen Åke Westberg, SCA, konstaterar båda att arbetet med den nya sodapannan flyter på som planerat. I bakgrunden växer huset snabbt och är inom kort 77 meter högt.
  • Betongplattorna som lyfts upp och monteras på ytterväggarna är tillverkade i Strömsund.

Timrås största byggarbetsplats finns just nu på Östrandsfabriken. Här jobbar cirka 100 personer med bygget av sodapannan. Under våren kommer arbetsstyrkan att kulminera och då räknar SCA med att det finns drygt 300 personer på plats.

Annons
Enligt planerna ska sodapannan tas i drift i början av oktober nästa år. Investering kostar SCA 1,6 miljarder kronor. En gigantisk summa som är svår att överblicka.
Men lägg tio hundralappar i en hög så blir den en millimeter hög. 1,6 miljarder motsvarar en hög av 100-lappar som är 1,6 kilometer.
Det är mycket pengar, konstaterar Åke Westberg, projektansvarig på SCA som förklarar att det är en satsning för framtiden.
I dag har Östrandsfabriken en kapacitet på 400 000 ton sulfatmassa. Efter investeringen blir den 420 000 ton. Men med kompletterande investeringar i resten av fabriken klarar pannan en drift på 600 000 ton. Om det i framtiden skulle visa sig att det behövs ännu större produktion, går det att göra en ombyggnad av sodapannan så att Östrandsfabriken kan producera 800 000 ton.
Bygget innebär också ett uppsving för entreprenörer i närområdet. Betongblocken tillverkas i Strömsund och byggarbetare kommer från Ellextre i Sundsvall. Huvudentreprenör är Andritz från Österrike som tillverkar sodapannan på sitt finska företag, ett av världens största inom branschen.
När det gäller själva sodapannan svarar Andritz för allting över bottenplattan.
Projektchef på Andritz är Christian Gustafsson som nu pendlar mellan Finland och Sverige.
Pannan är den största vi byggt i Sverige, säger han. Min uppgift är att dirigera trupperna och se till att kunden är nöjd.
Åke Westberg är tjänstledig från sitt jobb som fabrikschef på Östrandsfabriken för att jobba med bygget. Ett arbete han trivs med.
Det blir mycket teknik. Men jag tycker det känns trevligt att få syssla med något annat. Vi är en grupp på runt 20 personer från SCA som arbetar i projektet.
Just nu finns det arbetare från Tjeckien och Finland på plats. Vilket innebär ett uppsving för kommunen. Timråbo har hyrt ut 13 lägenheter och fler är på gång. Även andra uthyrare har fått nya gäster som kommer att bo i Timrå under byggnationstiden.
Andritz som är verksam över hela världen får betala högre ersättning för sina arbetare i Sverige.
Våra anställda som är här mer än sex månader får betala svensk skatt och den är 55 procent jämfört med 40 i Finland, säger Christian Gustafsson. Dessutom finns det förmånsbeskattning i Sverige för boende och bilar. Det är kostnader vi får ersätta våra anställda för så att nettot i stort sett blir det samma.
Själva fastigheten som byggs har stål som bärande konstruktion. Sedan monteras isolerade betongplattor till ytterväggarnas nedre del och isolerad plåt högre upp. Huset där sodapannan placeras har nått en höjd på drygt 50 meter. När det är färdigt kommer höjden att vara 77 meter.
Just nu det syns det som allra mest från dag till dag att det händer saker, säger Åke Westberg.
Vid sidan om sodapannan byggs två större fastigheter där bland annat turbinen ska installeras.
Christian Gustafsson och Åke Westberg konstaterar att arbetet fungerat helt enligt planerna.
Det ser bra ut, säger Åke Westberg, som ser fram mot den 9 oktober nästa år då sodapannan ska börja producera.
Hälften av vedråvaran blir massa efter att det kokats. Den resterande hälften eldas i sodapannan tillsammans med kokkemikalierna. Det sistnämna återförs i processen.
Veden som eldas omvandlas till energi. Och tack vara den nya sodapannan och turbinen kommer Östrand att i stort sett kunna försörja sig själv på elenergi. I dag köper man runt en tredjedel av elenergin.
Den ökade energiproduktionen innebär en besparing på mellan 80 till 100 miljoner kronor per år.
Investeringen kommer inte att påverka antalet anställda. Varken Ortviken eller Östrand berörs direkt av det besparingsprogram som SCA tänker genomföra, genom att bland annat minska personalstyrkan.
På Östrand och Ortviken har vi hela tiden rationaliserat. Vi vill hellre jobba på det viset för att inte drabbas av stora nedskärningarna helt plötsligt.
Under årens lopp att antalet anställda minskat på grund av effektiviseringar.
Antalet går stadigt nedåt. Vi minskar personalen med cirka 15 personer varje år. Det avser vi att fortsätta med.
Man kan säga att vi har ett besparingspaket som är mer kontinuerligt. Då undviker vi förhoppningsvis ett mer dramatiskt hugg.
Mer läsning

Annons