Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-bluffare fick stöd i Västernorrland

En mångmiljonbluff med EU-medel som skakar länsstyrelsen i Norrbotten har förgrening även till Västernorrland. — Men vi har bara betalat ut pengar i något enstaka fall, säger PG Hånell, chef för länsstyrelsens strukturfondssekretariat.

Annons
Det är i redovisningen av vissa stöd inom de så kallade växtkraftåtgärderna i Mål 1 som länsstyrelsen i Luleå har reagerat. 150 ärenden granskas och flera misstänkta oegentligheter överlämnas nu till ekobrottsmyndigheten.
Ett specifikt konsultföretag är inblandat i de flesta fall. Kontroller avslöjar att för mycket arbetstid har redovisats och såväl konsulten som berörda företag har fått ut högre stödbelopp än berättigat. I samtliga fall med avvikelser kommer hela stödbeloppet att krävas tillbaka.
Samma konsultföretag är engagerat i växtkraftprojekt i Västernorrland.
De har haft något enstaka uppdrag här. Bland annat har de gjort någon analys som aldrig blev fullföljd så de fick aldrig ut några pengar. Vi har alltså haft väldigt lite att göra med dem. Bara i något enda fall har pengar betalats ut för analysen, säger PG Hånell.
Gången tycks ha varit att konsulten kontaktat företagen för att intressera dem för kompetensutveckling med EU-stöd. Sen har konsulten skött om allting. Företagen har litat på att allt gått rätt till.
Det finns inga misstankar om bluff just i Västernorrlandsfallet.
Inte som vi kan se. Vi har en ganska omfattande kontroll. Vi gör egentligen mer än vad som krävs, säger PG Hånell.
Klas Leffler
0611-554830klas.leffler@tidningen.to

Mer läsning

Annons