Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU har gett lägre matpriser

Annons
EU:s tio nya medlemsstater i maj förra året har redan gett lägre livsmedelspriser, enligt Jordbruksverket.
Myntets baksida är att exempelvis styckning av kött kan flytta till Polen eller Baltikum med lägre löner.
Jordbruksverket har också sett vad som hänt med matpriserna under de tio år Sverige varit medlem i EU.
Kött blev billigare och priserna för nöt-, gris- och fjäderfäkött ligger fortfarande under 1994 års prisnivå enligt konsumentprisindex. Köttkonsumtionen ökade också med 42 procent mellan 1994 och 2002.
Däremot blev bland annat socker, ris och frukt dyrare.
Hushållens utgifter på mat och dryck har minskat från 17,4 procent av de totala utgifterna 1994 till 14,7 procent 2003.

Mer läsning

Annons