Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU:s domstol: SAS måste betala hela bötesbeloppet

SAS lyckades inte övertyga EU:s domstol om att konkurrensböterna på 370 miljoner, som SAS dömdes att betala 2001, var för höga.

Annons
EU:s domstol slog på måndagen fast att SAS måste betala hela det bötesbelopp på 370 miljoner kronor som SAS dömdes till av EU-kommissionen i juli 2001. Detta för att ha delat upp marknader mellan sig och det danska flygbolaget Maersk Air.
SAS, som inte protesterade mot EU-kommissionens slutsatser i domen, ville dock få bötesbeloppet sänkt med hänvisning till att den olagliga överenskommelsen med Maersk bara varade en relativt kort tidsperiod eller drygt ett år.
Maersk som dömdes att betala runt 120 miljoner kronor överklagade varken domens slutsatser eller bötesbeloppets storlek.
De högsta cheferna inom Maersk Air fick sparken och SAS dåvarande vice koncernchef Vagn Sörensen tvingades lämna bolaget.
De flyglinjer som ingick i uppgörelsen mellan SAS och Maersk Air gällde StockholmKöpenhamn, KöpenhamnVenedig och BillundFrankfurt.
Dåvarande konkurrenskommissionären Mario Monti motiverade det höga bötesbeloppet med att det skulle verka avskräckande för hela flygbranschen att ingå liknande uppgörelser om flyglinjer.
SAS kommer inte att överklaga domen.
 Det här utslaget är det sista kapitlet i den här saken, säger SAS informationsdirektör Hans Ollongren till TT.
 Nu lägger vi den här saken bakom oss och koncentrerar oss på framtiden.

Mer läsning

Annons