Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Euro4work utmanar hela LO-kollektivet

Fler fackförbund än Byggnads lär inom kort ha synpunkter på Euro4work. Mats Björnsson står redo att förmedla arbetskraft i de allra flesta branscher —alla med kommanditbolagsidén som bas. — Anställning är en död företeelse, i framtiden måste alla som vill ha jobb vara egenföretagare, säger han.

Annons
Som ST tidigare berättat anser Björnsson att personalen på Ero4work inte är anställda. I stället blir de delägare i ett kommanditbolag, och deras lön blir andelar i den eventuella vinst som kommanditbolaget genererar. Hans eget aktiebolag är firmatecknare i kommanditbolagen, och tar 18 procent av vinsten för adminsistration och försäkringar, som han säger.
Alla som jobbar blir egenföretagare, och ansvarar själva för att skatt och arbetsgivaravgifter betalas. Anställningstrygghet, sjuklön och arbetsmiljöfrågor blir en individuell fråga.
Det här har retat gallfeber på Byggnadsarbetareförbundet, som menar att Björnsson på detta sätt försöker smita undan ansvar och arbetsgivaravgifter. Och fler förbund lär inom kort bli tvungna ta ställning till Björnssons affärsidé.
Euro4work ligger nämligen i startgroparna för att satsa i fler branscher. Det finns nio kommanditbolag. De heter Euro4work Care, Clean, Construction, Farm, Garden, Home, Industry, restaurant och Transport. Namnen antyder vilka branscher han tänker satsa i. Alla räknas de som personalintensiva.
Han har förståelse för att hans idé uppfattas som kontroversiell.
Den vänder ju uppochner på gängse föreställningar. Men anställningen är ett 1900-talsfenomen som jag tror är på väg ut. Om mitt system vinner gehör, då är det gasen i botten. Om fem år hoppas jag att kommanditbolagen har en par tusen delägare, säger Mats Björnsson.

Mer läsning

Annons