Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Euro4works representant:"Blockaden förändrar inget"

Bemanningsföretaget Euro4work hävdar att de inte har sin personal anställd, och vägrar skriva kollektivavtal med facket. Därför försätts de nu i blockad av Byggnads- och Målarförbundet.

Annons
Det är kollektivavtalets värde vi värnar om. I Sverige ska alla jobba på samma villkor, och då pratar vi inte bara om löner, utan även om trygghet, arbetsmiljö och allt det andra, säger Lars Åke Söderholm, ombudsman på Byggfacket i Örebro.
Jag kan inte skriva på något avtal, för då påstår jag ju att jag har anställda, vilket jag inte har, säger Euro4works frontman och skapare Mats Björnsson.
På tisdagen möttes facket och Mats Björnsson, och positionerna förblev låsta. Björnsson hävdar att hans byggjobbare inte är att betrakta som anställda, utan att de alla är delägare i ett kommanditbolag. Byggnads menar konstruktionen bara är ännu ett försök att dumpa löner och kunna utnyttja billig arbetskraft från öst.
Något kollektivavtal undertecknades följaktligen inte. Ärendet går nu vidare till medlingsinstitutet, och om inget oväntat inträffar träder blockaden i kraft den 5 juli.
Blockad är en facklig stridsåtgärd som innebär att inga medlemmar i Byggnads eller Målarförbundet kommer att jobba på arbetsplatser där Euro4works personal finns. Något som kan ställa till stora problem för kunden, om bygget kräver kompetens som inte finns hos Euro4work.
De kan inte ta in exempelvis rörmokare om det skulle behövas, säger Söderholm.
Facket kan även begära sympatiåtgärder från andra förbund, exempelvis transport och elektrikerna. Allt för att tvinga fram ett avtal.
Mats Björnsson säger att han kommer att skriva till sin arbetsgivarorganisation, Bemanningsföretagen, och till LO. Han vill att de på central nivå ska bestämma om hans affärsupplägg är riktigt. Om arbetarna är att betrakta som anställda med rätt till kollektivavtal, eller om de var och en ska betraktas som egna företagare. Med honom som administratör och firmatecknare, och med eget ansvar för trygghet och skatteinbetalning.
Om blockaden säger Mats Björnsson:
Det förändrar ingenting. Ett 20-tal företag anlitar mitt folk. Facket får väl leta rätt på dem då, säger han.
Två av Euro4works \"delägare\" greps i helgen i Sandnäset. De var där för att renovera ett torp, men sitter nu häktade för två sommarstugeinbrott. De blev då omedelbart av med sitt delägarskap, enligt ett kontrakt som Björnsson säger sig ha skrivit med dem.

Mer läsning

Annons