Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extrapengar ger 1 000 nya jobb i länet

– och nye Ams-chefen tror på fler jobb Extra pengar från staten kommer att skapa över 1 000 nya jobb i Västernorrland under nästa år. Den bedömningen gör länsarbetsnämnden. Nye Ams-direktören Bo Bylund är också relativt optimistisk. Samtidigt som han menar att arbetsförmedlingarna kan bli bättre.

Annons
I går besökte han Arbetsförmedlingen i deras nya lokaler på Landsvägsallén 4 i Sundsvall. Och i dag har förmedlarna från hela länet en träff med Bylund på Södra Berget.
Förre chefen för Banverket tillträdde sin nya tjänst i augusti. Han vill bland annat att arbetsförmedlingarna ska bli bättre i sina kontakter med näringslivet.
Vi måste ge arbetsgivarna bättre servcie, se till att vi kan matcha deras behov. I dag känner många företagare inte ens till vilka tjänster vi har.
Han tror dock inte att företagarna är så kritiska som det ibland framställs.
Nja, det där bygger mycket på fördomar. De företag som använder våra tjänster är i regel rätt nöjda.
Ett annat område som ska prioriteras, menar Bylund, är att snabbare ta hand om de nyblivna arbetslösa som behöver hjälp.
En del klarar att ordna ett jobb ganska snabbt på egen hand, dem behöver vi inte lägga ner tid på. Men de i nästa skikt, de som inte är självgående, måste få hjälp direkt och få en rättvis bild av läget. Den gruppen har vi satsat för lite på tidigare.
Någon egen erfarenhet av arbetslöshet har behövt få. Han tyckte sig dock ha en hygglig bild av vad Ams sysslar med.
Det som överraskat mig mest är verksamhetens stora omfattning. 750 000 personer skriver in sig vid arbetsförmedlingarna under ett år, det är väldigt många människor.
Han är medveten om den kritik Ams ibland får, men menar också att uppgiften inte är så enkel.
Under tre år har vi inte haft någon tillväxt på jobb i Sverige. Arbetsförmedlarna jobbar hårt, men samtidigt är det svårt att hitta jobb till alla.
Ett par faktorer gör dock att han tror på en ljusare framtid. Dels får arbetsförmedlingarna i landet nu 500 nya tjänster och dels kommer sysselsättningen att öka. Det sistnämnda beror inte bara på regeringens extra pengar till plusjobb och utökat anställningsstöd.
Vi räknar med att få 66 000 personer fler i jobb under nästa år. Merparten av dem i det privata näringslivet, inte minst inom bygg- och serviceverksamhet.
På sikt kommer behovet av arbetskraft också att öka, menar Bo Bylund.
De stora pensionsavgångarna i många sektorer kommer att märkas redan 2007 2008. Och inom fem år har vi kanske arbetsbrist i Sverige.

Mer läsning

Annons