Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få byter elleverantörer

Trots att det finns stora pengar för konsumenterna att spara genom att byta elleverantörer är det få som gör ett aktivt val. För många skulle det räcka med ett telefonsamtal för att minska elräkningen med 1 000 kronor om året.

Annons
Lättast att hitta det billigaste alternativet är att gå in på konsumentverkets hemsida där det finns en lista med företagens jämförelsepriser som uppdateras varje dag.
Konsumentvägledaren Mats Boström vid Sundsvalls kommun bekräftar att de får många förfrågningar om byte av elleverantörer.
Det är enkelt att byta, säger han.
Ekonomiskt är det enligt honom förmånligast för personer med villor och höga förbrukningar där det finns stora pengar att tjäna på att byta.
För en lägenhetsinnehavare är summorna betydligt mindre. För dem handlar oftast endast om någon tia i lägre kostnader per månad.
Generellt går det att dra några slutsatser när det gäller priser. De stora som Vattenfall, Fortum och Eon är flera procent dyrare än många av de små. Även med listan som hjälp gäller det dock att se upp. Vissa företag inklusive de tre stora lägger även på fasta avgifter på räkningen.
Om hänsyn tas till att företagen inte debiterar några fasta avgifter var avtalsförslagen från de tre företagen Nordic El från Göteborg, Storumans Energi och Elverket Vallentuna de attraktivaste den här veckan.
Billigast är att välja rörligt pris där priset kan variera månad för månad och är ett genomsnitt av det så kallade spottpriset. Det är för närvarande cirka tio öre billigare än fast pris och ligger strax över 30 öre per Kwh. Läggs kostnader för elskatt, elcertifikat och moms på hamnar priset för de billigaste på strax över 70 öre. Priset gäller då endast elförbrukningen. Kunden ska dessutom betala nätavgift för att sin el.
Fast pris är cirka tio öre dyrare. Något som kan ses som den premie kunden får betala för tryggheten att veta vilket pris denne kommer att betala under avtalstiden.
Trots att det är lätt att byta anser många att det inte är lätt att vara elkund i vårt land efter det att kunden sedan 1999 har möjligheten att välja. Det finns för närvarande cirka 120 leverantörer i landet och av dessa är 90 rikstäckande. Trots mängden och löften om att avregleringen av elmarknaden skulle medföra större konkurrens och lägre priser för elen har verkligheten blivit den rakt motsatta.
Orsaken anses av kritiker till systemet inte bero på att det finns för få som säljer el utan att de tre stora i det närmaste har monopol på att produktionen och därmed i praktiken bestämmer priserna.
Årets priser är en bra värdemätare på utvecklingen. Trots att vattenmagasinen i det närmaste är fyllda till bredden är priset per kilowatt till kunden högre än någonsin.
Priset på den rena elkostnaden har mer än tredubblats under de senaste fem åren trots att de tre stora tre giganterna Vattenfall, Fortum och EON som i det närmaste behärskar marknaden tjänar smer pengar än någonsin på de billiga produktionskostnaderna för vattenkraft är de
Skillnaden i priser till privatkundrna mellan de tre är i det närmaste marginellt oberoende om det gäller rörligt pris, eller kontrakt om avtalslängder på ett, två eller tre år.

ST har valt ut de fem lägsta priserna under torsdagen när det gäller rörligt och treårsavtal. Vi redovisar även de tre stora som jämförelse.

Rörligt pris inklusive elskatt, elcertifikat och moms
Borås Elhandel70,6
Uppsala Elförsäljning71,2
Nordic El71,5
SEVAB71,6
Edsbyns Ekverk71,6

Fortum72,7
Vattenfall73,2
Eon74,0

Treårsavtal inklusive elskatt, elcertifikat och moms.
Umeå Energi80,6 öre
Sala Heby Energi80,9
Lycksele Energi81,3
Skellefteå Kraft81,3
Elverket Vallentuna81,8

Fortum84,2
Eon84,7
Vattenfall84,8

Mer läsning

Annons