Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket kritiserar provisionslöner

Företaget Wecall i Sundsvall, som jobbar med telefonförsäljning, har sökt nya medarbetare. — Intresset har varit stort, vi har fått in 60-70 ansökningar, säger ägaren Niklas Thorén. Men facket HTF är kritiskt till branschen.

Annons
Facket anser att företagen ska teckna kollektivavtal och att lönen inte ska vara helt baserad på provision.
När Wecall i Sundsvall anställer nytt folk så betalar de enbart provisionslön de fyra första veckorna.
Många av de sökande är säkert ungdomar. De ska veta vad de får i lön innan de börjar. Risken är nu att de får jobba nästan gratis i några veckor, säger Kjell-Gunnar Lindgren, HTF i Sundsvall.
Han menar att kollektivavtal ökar tryggheten för de anställda.
Med det följer bland annat en garanterad lägstalön som för en 20-åring motsvarar 75 kronor i timmen.
Kjell-Gunnar Lindgren tycker dessutom inte att arbetsförmedlingen bör ge stöd till företag som inte har kollektivavtal.
Niklas Thorén, chef för Wecall, anser dock att kritiken är obefogad.
Vi är en bra arbetsgivare. Vi har alla de försäkringar för de anställda som krävs, arbetsförmedlingen har godkänt oss och det finns inte en enda anmärkning mot oss. Varför skulle vi då behöva teckna kollektivavtal? undrar han.
Han tog över verksamheten sedan företaget Galve, där han var regionchef, gick i konkurs i höstas.
Vi räddade faktiskt 60 jobb i Sundsvall. Allt fler lokala aktörer efterfrågar också våra tjänster och vi hoppas förstås kunna växa, säger Niklas Thorén.
Att han enbart betalar provisionslöner de fyra första veckorna beror på att företaget fortfarande är i ett uppbyggnadsskede. Dessutom kan för hög garantilön göra att en del bara sitter av tiden, menar Niklas Thorén.
Hela branschen jobbar med provisionslöner. Och konkurrensen är tuff, Gavle gick ju i konkurs. Efter fyra veckor får de anställda en garantilön på 50 kronor i timmen, förutsatt att de klarar de säljmål vi ställt upp. Utöver det kommer provisionen. Så snittlönen är nog närmare 100 kronor i timmen. Det är inte så illa, säger Thorén.

Mer läsning

Annons