Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket stämmer SCA Timber på 1,1 miljoner kronor

Skogs- och träfacket stämmer nu SCA Timber AB på över en miljon kronor inför Arbetsdomstolen.
Dessutom yrkar facket på att fem truckförare som förlorade jobbet vid årsskiftet ska få skadestånd av SCA.

Annons
Det handlar således om den konflikt som uppstod när man bytte entreprenör för truckhanteringen vid Tunadals sågverk. SCA Timber hade anlitat företaget BT Sverige AB, som i sin tur under 2005 anlitade Sundsvalls hamn som underentreprenör.
När Sundsvalls hamn inte ville fortsätta efter årsskiftet, så anlitades i stället bemanningsföretaget Proffice. Följden blev att elva truckförare fick gå och de ersattes med bemanningspersonal. Tio fick jobba kvar, men som visstidsanställda och med delvis ett annat avtal.
I våras stämde Skogs- och träfacket företaget BT Sverige, alternativt Proffice. Det ärendet har ännu inte avgjorts av AD.
Nu går de vidare med att även stämma SCA Timber.
Anledningen är, menar facket, att SCA godkänt att Proffice tar över verksamheten under dessa villkor. Facket kräver därför en miljon kronor för brott mot kollektivavtalet och 100 000 kronor för brott mot MBL.
Dessutom ska fem truckförare som då miste jobbet ha skadestånd av SCA, anser facket. Dessa fem hade sedan många år tillbaka en enskild överenskommelse som innebar att SCA skulle garantera att de fick anställning hos en eventuell ny entreprenör, påpekar facket.
Parterna har försökt lösa tvisten genom förhandlingar, men de avslutades före semestern.
Tvisten mellan facket och de tre företagen innehåller en principiell knäckfråga: Kan man ersätta en permanent verksamhet och dess personal genom att hyra in bemanningspersonal?
Facket anser att svaret är nej och hänvisar en dom i Arbetsdomstolen från 2003.
SCA vill i dagsläget inte kommentera stämningen.
Vi anser att vi följt spelreglerna. Nu får den rättslig prövningen avgöra frågan, säger Håkan Andersson, personalchef på SCA i Sundsvall.

Mer läsning

Annons