Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facklig turné bland sommarjobbare

/
  • Facket i sommarland gjorde ett stopp vid charkdisken där Jonas Nässén fyllde på hyllorna. Peter Nylander och Peter Sjödin svarade på frågor och informerade om vilka rättigheter och skyldigheter man har på sommarjobbet.

Några tusenlappar extra på kontot inför skolstarten och ett första lärorikt besök på arbetsmarknaden. Så blir sommarjobbet för de allra flesta, men inte för alla. — I år är det många som konkurrerar om jobben och då ökar risken att oseriösa arbetsgivare erbjuder dåliga avtal, säger Peter Nylander, ombudsman på LO.

Annons
Denna vecka besöker LO-distriktet i mellersta Norrland olika arbetsplatser i länet för att informera sommarjobbande ungdomar om deras rättigheter och skyldigheter.
Rustade till tänderna med broschyrer om löne- och anställningsvillkor gästade LO-ombudsmannen Peter Nylander och Peter Sjödin från Handels i går olika arbetsplatser i Sundsvallsområdet.
Första stopp var på Coop Forum i Bydalen.
Inne i ett rum på lagret delade de ut broschyrer och informerade några av ställets sommarvikarier.
De pratade bland annat om anställningsbevis, kollektivavtal, semesterersättning och svartjobb.
Även om ni får bra lön vid svartjobb så betalar arbetsgivaren inget till er kommande pension. Dessutom kan ni inte använda arbetsgivaren som referens när ni söker annat jobb, förklarade Peter Nylander.
Som även passade på att ställa en fråga till sommarjobbarna om en företeelse som enligt honom blir allt vanligare.
Tycker ni att det är okej att provjobba gratis?
Nej, jag vill ha betalt för det jag gör, svarade 19-åriga Emma Holmberg.
Bra, man ska alltid se till att få lön för det jobb man gör, sa Peter Nylander.
Emma har precis tagit studenten och under åtta veckor kommer hon att jobba i charken på Coop. Två tidigare somrar har hon jobbat på en handelsträdgård.
Trots att hon aldrig haft några problem tycker hon att den fackliga informationen är bra.
Det är viktigt att man får reda på vilka rättigheter man har.
Och precis som för Emma blir sommarjobbet för de allra flesta en lyckad erfarenhet.
Etablerade företag har ofta ordning på det här. Däremot är det en hel del problem vid tillfälliga anställningar i mindre kiosker eller tillfälliga försäljningsställen, säger Peter Nylander.
I morgon går den fackliga turnén vidare till Härnösand. I slutet av veckan är det sommarjobbare i Höga Kusten och Örnsköldsvik som får fackligt besök.

Mer läsning

Annons