Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre unga långtidsarbetslösa

Arbetslösheten ökar i Västernorrland men långtidsarbetslösheten bland unga minskar. Det visar de senaste månadssiffrorna från länsarbetsnämnden.

Annons
7001 personer i länet är i dag öppet arbetslösa, nästan 600 fler än vid samma tid i fjol. Det motsvarar 4,7 procent av befolkningen mellan 16 och 64 år.
Örnsköldsvik och Sundsvall ligger bäst till med 4,4 respektive 4,5 procent.
Sollefteå har högsta siffran 5,7 procent och i tur därefter följer Ånge 5,1, Härnösand 5,0 samt Kramfors och Timrå 4,7.
Genomsnittet för riket är 3,8 procent.
Sjunker gör dock antalet långtidsarbetslösa i åldern 18-24 år. I dag räknas 47 personer till den kategorin. Förra året var de 68.
Det är glädjande att se att långtidsarbetslösheten bland ungdomar ser ut att vara på väg nedåt, likaså att inströmningen av nya platser håller sig på en hög nivå.
Mindre positivt är att den totala arbetslösheten har stigit jämfört med november 2004, men vi tror att de nya åtgärderna som budgetpropositionen öppnar för kommer att innebära en minskning av den öppna arbetslösheten, säger länsarbetsdirektör Gunnar Fors i en presskommentar.
Om antalet öppet arbetslösa och antalet deltagare i arbetsmarknadspolitiska program räknas ihop står nära 12500 personer utanför arbetsmarknaden i Västernorrland.
Det är en ökning till 8,3 procent. Motsvarande siffra för riket var 6,2 procent.
132 personer varslades om uppsägning i länet under november. 994 personer har varslats hittills i år.

Mer läsning

Annons