Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel av försäkringsbolagen sänka pensionsutbetalningar

Försäkringsbolagen gjorde fel när de för några år sedan sänkte pensionsutbetalningarna för sina kunder, anser Skatteverket.

Annons
Har verket rätt kan kunderna stämma bolagen.
Har bolagen rätt blir det enligt Skatteverket möjligt för bolag och kunder att komma runt många av de regler som i dag styr pensionsförsäkringarna. Till exempel skulle försäkringstagarna kunna ta ut återbäring före 55 års ålder och också sätta in andra än den särskilda kretsen av närstående som förmånstagare.

Kontroversiell sänkning
Hösten 2003 sänkte ett antal livförsäkringsbolag utbetalningarna från sina pensionsförsäkringar. Frågan var mycket kontroversiell eftersom inkomstskattelagen säger att pensionsbeloppen ska vara oförändrade under åtminstone de första fem åren av utbetalningar.
Livförsäkringsbolagen tolkade dock lagen så att detta enbart gäller det garanterade beloppet och inte återbäringen.
Vilken tolkning av inkomstskattelagen som är rätt kan bara avgöras i domstol, och så långt har det inte gått än.
Skatteverkets ställningstagande, som tidningen Dagens Industri uppmärksammat, har kommit efter att flera personer i sina deklarationer för i år försökt få pensionsutbetalningarna skattebefriade. Motiveringen är att försäkringsbolagen med sin sänkning gjort om pensionsförsäkringarna till kapitalförsäkringar.

Kan inte ändras
Men det kommer inte att gå igenom. Skatteverket anser att spärren mot sänkta utbetalningar gäller hela det utbetalade beloppet, och att en försäkring som tecknats som pensionsförsäkring inte kan ändras till kapitalförsäkring.

Mer läsning

Annons