Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem i tolv-rörelsen belönad med 35 000 kronor

/
  • Peterson Lugero gillar att arbeta med bilar. Det är nästan som att vara läkare, säger han. Man undersöker, försöker hitta felen och sedan laga dem.
  • Stig Wallin, Sara Nordlander och Sulahan Kemoh från 5i12-rörelsen arbetar med projektet
  • Jonas Fröberg från Svenskt Näringsliv, Anders Bergman, Stig Wallin och Sara Nordlander från 5i12-rörelsen, projektledarna Ulla-Carin Åslund Andersson och Catharina Arwidi samt Alberto Rivarola SIF och Sulahan Kemoh från 5i12 arbetar alla med integrationsfrågor.

Det blev 35 000 kronor över efter projektet \"Rekrytering av invandrare\". Pengarna överlämnades igår av Svenskt Näringsliv till Stig Wallin från Fem i tolv-rörelsen. En välkommen gåva som bland annat användas till 5i12-rörelsens eget arbetsmarknadsprojekt \"Heja jobbet\".

Annons
Framför allt arbetar vi med attityder hos företag och arbetsgivare. Vi har alla fördomar som vi kanske inte är medvetna om, säger Anders Bergman som är projektanställd av Fem i tolv-rörelsen.
Tillsammans med Sara Nordlander arbetar han med webb-utbildningsprogrammet \"Heja jobbet\" för arbetsgivare och anställda på arbetsplatser i länet. Målet är att alla oavsett födelseland ska ha samma möjligheter på arbetsmarknaden.
Visst är det en bit kvar. Men idag pratar vi om att det finns en strukturell diskriminering. Det gjorde vi inte för tio år sedan, säger Sara Nordlander.
Idéerna de arbetar efter kommer delvis från projektet \"Rekrytering av invandrare\" som Svenskt Näringsliv tillsammans med fackliga organisationer, Arbetsförmedlingen, Fem i tolv-rörelsen och Sundsvalls kommun drev från december 2001 till januari 2003.
Vi arbetade med företagen och bjöd in dem träffar. Vi sökte också upp personer som ville delta i projektet, säger Carin Åslund Andersson som var en av projektledarna.
Tanken var att utgå från arbetsgivarens önskemål och kompetenskrav. Nästa steg blev att hitta den person som passade. Efter en tid var 35 personer ute på olika praktikplatser. En företagarring bildades bland annat i Världhuset som tog emot fem praktikanter.
Man kan säga att ni öppnade dörren till arbetsmarknaden för dessa personer. Är man inte född i Sverige saknar man kontaktnät, påpekar Stig Wallin från Fem i tolv-rörelsen.
Nu när ytterligare några år gått har flera av dem som deltog i projektet fått antingen fast anställning eller praktikplats. De blev \"anställningsbara\" bland annat genom att träna på anställningsintervjuer. Några har fått sina kunskaper validiserade, det vill säga dokumenterade på papper.
Men fortfarande är statistiken dyster. Sju procent av dem som är födda utom Norden är långtidarbetslösa. Motsvarande siffra för alla som bor i Sverige är knappt fem procent.

Mer läsning

Annons