Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärrvärmen 40 procent dyrare på fem år

/
  • Efter de kraftiga prishöjningarna är fjärrvärmen i Ånge nu en av landets absolut dyraste. Vattenfall tänker dock sälja anläggningen – kanske till kommunen.

På fem år har fjärrvärmetaxan i Ånge stigit med 40 procent. Det är nio gånger mer än vad konsumentprisindex ökat.
– Vi gick med stora förluster tidigare och var tvungna att höja kraftigt, säger Kurt Hagström, vd för Ånge Energi.

Annons
Fjärrvärmen är den största orsaken till att de som bor i lägenhet i Ånge kommun har en av landets högsta kostnader räknat per kvadratmeter och år. Bara Tanum, Värmdö och Aneby av landets 290 kommuner ligger högre.
Det här visar årets Nils Holgerssonrapport, som presenterades i Stockholm i går. Där jämförs kostnaderna för fjärrvärme, el, vatten och avlopp samt sopor i ett typhus med 15 lägenheter.
Kurt Hagström på Ånge Energi menar att det finns förklaringar till att fjärrvärmen nu är bland den absolut dyraste i landet.
Det är ett litet värmeverk, vi har långa ledningar och vi har ganska mycket avskrivningar kvar på investeringarna. Vi har heller ingen spillvärme som vi kan ta tillvara, säger han.
Kommunen köper värmen av Vattenfall som äger värmeverket.
I dag har Ånge Energi 155 fjärrvärmekunder i centrala och i Fränsta. En tredjedel av dem är villor. Som ST nyligen berättat är också Midwaggon på väg att ansluta sig och nästa år ska även kommunhuset gå över till fjärrvärme.
Då kan vi sprida kostnaderna på fler kunder. Vi har inte höjt priset i år och har heller inte budgeterat för någon höjning 2006, säger Kurt Hagström.
Han tycker inte att kunderna knorrat över höjningarna.
Någon enstaka kanske. Sedan vill förstås kommunledningen att vi ska hålla nere priserna, eftersom de i stor utsträckning rör kommunens egna lokaler, menar Kurt Hagström.
Kommunalrådet Sten-Ove Danielsson är väl medveten om att fjärrvärmen är dyr.
Men totalt sett är hyrorna för skollokaler och annat ändå ganska låga i Ånge. Och fjärrvärme är trots allt bättre än alternativen olja och el, menar Danielsson.
Även när det gäller vatten och avlopp samt sopor betalar ångeborna klart över genomsnittet. Här ligger kommunen ungefär på 4050:e plats i landet.
Ett par, tre andra kommuner i Västernorrland är dock dyrare, påpekar Ove Skägg, teknisk chef i Ånge kommun.
Sophämtning och vatten och avlopp blir lätt dyrare i glesbygdskommuner.
Räknat per abonnent har vi säkert dubbelt så långa vattenledningar som Sundsvall.
Ånge höjde inte VA-priserna i år och tänker inte höja nästa år heller.
Vi hoppas kunna hålla samma taxa för renhållningen också 2006. Men beslutar riksdagen om en ny skatt på förbränning, så kan vi inte göra mycket åt det, konstaterar Ove Skägg.

Mer läsning

Annons