Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärrvärmen blir dyrare vid årsskiftet

/

Fjärrvärmen i Sundsvall kommer sannolikt att höjas med fyra procent vid nyår. Anledningen är de höga oljepriserna. Däremot väntas Sundsvall Energi spara några miljoner på regeringens nya budget.

Annons
I budgeten ingår nämligen en sänkningen av koldioxidskatten.
En grov uppskattning är att Korstaverket kan spara 510 miljoner kronor. Förutsatt att sänkningen genomförs den 1 januari, säger Anders Jonsson, vd för Sundsvall Energi.
Det höga oljepriset gör, som ST tidigare berättat, att Sundsvalls Energi minskar sin vinst kraftigt. Ändå tycks inte en höjning av fjärrvärmetaxan gå att undvika. Kunderna ska informeras under de närmaste dagarna och styrelsen väntas ta beslutet i november.
De cirka 800 anslutna villaägarna, som i dag betalar 65,9 öre per kWh inklusive moms, kan räkna med en höjning på tre öre.
Skulle vi kompenserat oss fullt ut för prishöjningarna på olja, så borde höjningen varit mer än dubbelt så stor. Nu bidrar regeringsbudgeten till att vi kan klara oss med en måttlig höjning av fjärrvärmetaxan, menar Anders Jonsson.
Men framför allt beror det på att Korstaverket minskar sitt oljeberoende kraftigt under andra halvåret 2006, när den nya anläggningen startar.
I regeringsbudgeten finns också förslag om höjd deponiskatt och höjd skatt på avfallsförbränning.
Höjningarna tar vi ut av de berörda kunderna, så det påverkar inte fjärrvärmetaxan. Vad gäller avfallsförbränningen så finns två skatteförslag. Det ena innebär en beskedlig höjning för våra kunder, det andra en rätt rejäl sådan. Jag vet ännu inte vilket som är aktuellt, säger Anders Jonsson.

Mer läsning

Annons