Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler bedragare lurar Bolagsverket – polisen vill ha bättre kontroll

Allt fler bedragare nyttjar Bolagsverket i Sundsvall.
Det menar polisen i Västra Götaland, som nu undrar vad Bolagsverket tänker göra för att skärpa kontrollen.

Annons
Knepet är enkelt. Bedragaren skickar in en falsk adressändring som registreras hos Bolagsverket. Sedan beställer bedragaren varor till den nya adressen.
Vi har känt till möjligheten, men har trott att det rört sig om några tiotal fall per år. Nu menar polisen i Västra Götaland att det enbart i deras distrikt finns 80100 fall, vilket förstås är alarmerande, säger Pär Nordström, chefsjurist på Bolagsverket.
Att så många slinker igenom visar att kontrollen inte är tillräcklig. Men Pär Nordström menar att det svårt att ha en fullständig kontroll.
Vi får in 60 000 adressändringar per år och att då upptäcka att en verkställande direktörs namnteckning är förfalskad är inte lätt.
Pär Nordström vet hur Bolagsverket skulle kunna förbättra säkerheten.
Vi har länge krävt att få införa elektroniska signaturer i samband med anmälningar om förändringar i bolagen. Det skulle försvåra förfalskningar avsevärt. Men det kräver en lagändring och tyvärr är justitiedepartementet inte klar med förarbetet ännu.
I väntan på den nya lagen funderar han nu på andra åtgärder.
Vi skulle kunna meddela företagen ändringen på fler sätt, till exempel via mejl. En ändring i aktiebolagsförordningen gör att vi nu får spara företagens mejladresser. Då kan företagen själva snabbt upptäcka bedrägeriet, säger Pär Nordström.
Den bristande kontrollen kommer att tas upp i TV-programmet Uppdrag granskning i kväll.

Mer läsning

Annons