Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler får jobb – framför allt i omsorgen

/
  • Det är framför allt inom vård och omsorg som det kommer att behöva nyanställas. Där är det många som går i pension de närmaste åren.

I år kommer 600 personer fler i jobb i Västernorrland och nästa år ytterligare 700.
Det innebär att arbetslösheten i slutet av nästa år är nere på 8,3 procent.
Men förbättringen är svagare än i landet som helhet.

Annons

Den bedömningen gör Arbetsförmedlingen i sin nya prognos som presenterades på onsdagen. Prognosen bygger på intervjuer med 445 privata arbetsgivare och 65 offentliga.

Inom näringslivet tycker man att utvecklingen det senaste halvåret varit lite sämre än väntat, men man är nu försiktigt optimistiska.

Det är framför allt inom IT, handel och företagstjänster som den optimismen finns och där tror man också på en viss ökning av antalet sysselsatta.

Det är dock framför allt inom vård och omsorg som behovet av personal kommer att finnas, enligt prognosen. Där är de som går i pension fler än de som börjar i yrket i många av länets kommuner.

i dag finns en brist på förskollärare, specialpedagoger och specialistsjuksköterskor. Men också när det gäller ingenjörer, kockar och lastbilsmekaniker.

Däremot finns det ett överskott på exempelvis vårdbiträden, lagerarbetare, barnskötare och truckförare.

– Gemensamt för de flesta bristyrken är att de kräver en flerårig högskoleutbildning, säger Agneta Tjernström, utredare på Arbetsförmedlingen.

Mer läsning

Annons