Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler får skuldsanering

Allt fler svenskar upptäcker möjligheten att få ordning på sin ekonomi genom skuldsanering.
Förra året ökade både antalet ansökningar om skuldsanering och antalet beviljade sådana.

Annons
År 2005 fick kronofogdemyndigheten in 4 178 ansökningar om skuldsanering, en ökning med över 13 procent jämfört med år 2004 och med 31 procent jämfört med 2003, enligt ny statistik från Skatteverket. Antalet beviljade skuldsaneringar uppgick förra året till 2 285 vilket var en ökning med 18 procent förra året jämfört med 2004.
 Det är ungefär 60 procent av de som ansöker som får skuldsanering och 40 procent som inte får det. Så har det varit under ganska lång tid, säger Cecilia Vännman, processamordnare för skuldsanering på Skatteverkets kronofogdeavdelning.

Blir enklare
De vanligaste lånen som man med skuldsanering kan få hjälp att klara av är konsumtionslån, bostadslån, skulder som man dragit på sig som företagare och borgensåtaganden. Uppmärksamheten kring den nya skuldsaneringslagen är en orsak till att fler söker skuldsanering, tror Cecilia Vännman. Dessutom informerar kronofogdemyndigheten dem som haft utmätning under lång tid om möjligheterna till skuldsanering.
Den nya skuldsaneringslagen beräknas träda i kraft nästa år. Dagens två- eller trestegsmodell för att få skuldsanering slopas och ersätts av en enklare modell.
 Den stora förändringen är att man direkt ska vända sig till kronofogdemyndigheten, som prövar och beslutar. Kravet att man först ska ha försökt nå en frivillig överenskommelse med sina borgenärer försvinner, säger Cecilia Vännman.

Färre klagomål
 I dag går kronofogdemyndighetens förslag till uppgörelse till domstol om inte alla borgenärer går med på den. 40 procent av besluten om skuldsanering tas i dag i domstol. Med den nya lagen kan myndigheten själv besluta om skuldsanering, säger Vännman.
Beslutet hos kronofogden enligt den nya lagen kan överklagas till domstol. Cecilia Vännman tror dock att det blir betydligt färre överklaganden med den nya lagen jämfört med det antal ärenden som i dag hamnar i domstol.

Mer läsning

Annons