Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler jobb ska bort på Kubal — nu drabbas tjänstemännen mest

Kubal är på väg att minska personalstyrkan ytterligare. Det kommer sannolikt att beröra cirka 20 personer, främst tjänstemän.

Annons
Det skulle betyda att Kubal, när denna minskning är genomförd, gått från 500 till 400 anställda på ett och ett halvt års tid.
I våras beslutades att 55 kollektivanställda ska lämna Kubal. När det är genomfört i höst återstår 335 industriarbetare. För ett år sedan var de över 400 personer.
De nya förhandlingarna gäller tjänstemännen, som i dag är ett 80-tal personer. Neddragningarna gäller främst personalavdelningen, ekonomi och inköp.
Företagets mål är att minska kostnaden på tjänstemannasidan med 20 procent, säger Per Lang, Sif-klubbens ordförande.
Det skulle motsvara 16 personer, men hur många det blir i slutänden beror på flera faktorer, menar Per Lang.
Vi måste först titta på hur vi ska bli effektivare och ta fram en organisation som fungerar även efter neddragningen. Antalet personer beror också på vilka löner de som lämnar företaget har. 20 procent i pengar är inte nödvändigtvis lika med 20 procent av personalstyrkan, påpekar Per Lang.
Det står tämligen klart att bantningen inte går att klara utan uppsägningar.
Nej, det här handlar ju inte om någon osthyvel, utan här är det större besparingar. Så några uppsägningar blir det nog. Vi har heller inte så många som är över 60 år, konstaterar Per Lang.
Samtidigt tycker han att äldre medarbetare hamnar i en svår sits när personalstyrkan ska minskas.
De erbjuds pensionsavgångar, men vill kanske egentligen jobba kvar. Jobbet kan ju vara en viktig del i livet även efter att man fyllt 60 år.
Den 1 september ska förhandlingarna mellan företaget och tjänstemannafacken vara klara.
Arbetet med att hitta nya besparingar fortsätter även på andra områden.
Vi kommer att investera 2,4 miljoner kronor i vår hamn. Det gör att vi kan lossa lasterna snabbare, vilket ger kortare stopptider för fartygen och lägre fraktpriser, berättar Anders Nilsson.
Investeringen gör att 34 jobb försvinner. Kubal räknar med investeringen betalar sig på mindre än ett år.
Vad gäller de framtida energipriserna ser Kubals vd Anders Nilsson fortfarande ingen ljusning. Därför tror han också att ytterligare jobb kommer att försvinna under året.
Ja, vi jobbar med kniven på strupen och måste göra allt för att minska kostnaderna. Det innebär fler investeringar i bättre teknik. Men det gäller samtidigt att hitta former för att bli mer flexibla och effektivare.

Mer läsning

Annons