Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler sommarjobbare kontaktar LO:s hjälptelefon

LO:s servicehjälp för sommarjobbande ungdomar har utnyttjats mer än dubbelt så ofta hittills i år som under samma period i fjol.

Annons
Mellan den 1 maj och den 18 juli har mer än dubbelt så många, det vill säga 3 974 ungdomar och deras föräldrar hört av sig jämfört med 1 670 förra året. Antalet telefonsamtal har ökat något medan antalet e-postkontakter ökat kraftigt.
I LO:s mellersta region, som omfattar Jämtland och Västernorrland, har 43 ungdomar kontaktat hjälptelefonen. Men då är bara hälften av ärendena registrerade statistiskt.
De vanligaste frågorna har rört löner, arbetstider, arbetsrätt, medlemskap och anställningsbevis. 60 procent av de som har frågor kring sitt sommarjobb är kvinnor, enligt LO:s halvtidsrapport.
Enligt LO finns de största problemen, inte oväntat, på mindre arbetsplatser utan kollektivavtal inom hotell, restaurang och handel.
"Men många kommuner missköter sig också. När det gäller kommunala feriearbeten finns det de som betalar lägre än Kommunals överenskommelser om minst 45 kronor i timmen för 16- och 17-åringar", skriver LO-ombudsmannen Jessica Petersson.
Åmål, Jönköping och Uddevalla betalar bara mellan 25 och 28 kronor i timmen till sina sommarjobbande ungdomar, enligt LO-rapporten.

Mer läsning

Annons