Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera svenskor bland ledande affärskvinnor

/

Flera svenska namn finns med när affärstidningen Financial Times listar de 25 ledande affärskvinnorna i Europa.

Annons
Främsta svenska är Antonia Ax:son Johnson, styrelseordförande i Axel Johnson-koncernen som bland annat äger varuhuskedjan Åhléns och kontrollerar dagligvarukoncernen Axfood, med butikskedjorna Hemköp och Willys. Hon rankas på fjärde plats och hör till de nya på listan, som publiceras för andra året.
Cristina Stenbeck, som efter sin fars bortgång 2002 leder Stenbeckimperiet, hamnar på elfte plats. Marie Ehrling, chef för Telia Soneras svenska verksamhet, ligger på artonde plats på listan och Annika Falkengren, tillträdande vd för bankkoncernen SEB, på tjugonde plats.
Därutöver återfinns Heliane Canepa, schweiziskan som leder det svensk-schweiziska dentalföretaget Nobel Biocare, på en sjätteplats.
Listan i Financial Times toppas av spanjorskan Ana Patricia Botin, styrelseordförande i banken Banesto och den som väntas ta över finanskoncernen Santander efter sin far.
De 25 affärskvinnorna har bland annat rankats efter storleken på de företag som de leder och deras bedömda betydelse som förebilder för andra kvinnor.

Mer läsning

Annons