Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag krävs på skadestånd av facket

Sundsvallsföretaget XTM är oseriöst. Det anser tjänstemannafacket HTF, som också kommer att kräva skadestånd för tre medlemmar som blivit uppsagda. Men i går gick anställda ut och försvarade företaget.

Annons
Bakgrunden är att företaget Noll26 med 30 anställda i Gävle gick i konkurs i december. Men XTM, som även de arbetar med telefonförsäljning, tog över och jobben räddades.
Utom för fyra personer som fick lämna företaget.
De var inte sist anställda och det rådde inte arbetsbrist. Företaget anställde nämligen nya personer efter dem, men med lägre lön. Skälet till att de fyra fick gå var att de var oppositionella, säger Dick Bäcklund, regionchef på HTF i Gävle.
Märta Alkerud, ägare och vd till XTM, tycker inte att hon gjort fel.
De hade provanställningar och passade inte in i gänget, därför avslutade vi deras anställningar, säger hon.
En av de fyra var medlem i Sif och denne har fått skadestånd, påpekar dock Dick Bäcklund. Han ska nu driva frågan för de övriga tre som tillhör HTF. Det kan i slutänden bli tal om att stämma företaget.
Vägen är utstakad. Vi kommer nog överens med företaget, så att de drabbade får plåster på såren, menar Bäcklund.
Märta Alkerud räknar dock inte med några fler uppgörelser.
Nja, det var inget skadestånd, utan en förhandling om innestående lön. Vi kom överens med den som var Sif-medlem och båda parter var nöjda, säger företagets vd.
HTF kritiserar också XTM för att de inte tecknar något kollektivavtal.
Det har de avvisat direkt, både i Sundsvall och Gävle. De betalar heller inga pensionsförsäkringar för sina anställda. När jag träffade vd så tyckte hon att det var för dyrt och inte så viktigt, berättar Dick Bäcklund.
Men Märta Alkerud kontrar.
Dick Bäcklund bedriver en hetsjakt mot oss. Jag har erbjudit honom att komma till vårt kontor och träffa våra medarbetare, men han ville inte. Även om vi inte har kollektivavtal så måste vi förstås ändå följa lagar och regler, säger Alkerud.
I går fick hon dessutom stöd av personalen i Gävle i ett debattinlägg i tidningen Arbetarbladet. I inlägget betonar de XTM räddat deras jobb, att alla anställda är fullt införstådda med att företaget inte tecknat kollektivavtal och att de har marknadsmässiga löner. De undrar också varför inte HTF kontaktat sina medlemmar på företaget.
Vi samtliga i personalen på XTM känner oss kränkta av HTF:s representant Dick Bäcklunds påståenden och kräver en ursäkt, skriver personalen.
Dick Bäcklund förstår att de anställda reagerar.
De var nära att mista jobbet och känner sig nu lite påhoppade. Men vi ser hur företaget resonerar och hur det kan drabba personalen på längre sikt. Och jag litar inte på XTM för fem öre.

Mer läsning

Annons