Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagen i Västernorrland tror på ännu bättre tider

/
  • De större verkstadsföretagen går mycket bra. Där finns i dag brist på vissa yrkesgrupper.Detaljhandeln tror på en kraftig uppgång inom kort. Till våren krävs en hel del nyanställningar.Det råder byggboom i Västernorrland och antalet anställda har ökat kraftigt.
  • Lars-Olov Söderström, vd för Norrlandsfonden.

– handeln behöver nyanställa till våren Företagen i Västernorrland är optimistiska inför 2006. + Det råder redan byggboom. + Stora delar av verkstadsindustrin går bra. + Handeln räknar med kraftig ökning och många nya jobb till våren.

Annons
Det här visar Norrlandsfondens konjunkturbarometer som presenterades i Sundsvall i går. Statistiska centralbyrån har frågat 850 företag i Norrland, varav de flesta har över 100 anställda.
97 procent har svarat, det måste vara världsrekord, säger Lars-Olov Söderström, vd för Norlandsfonden.
Konjunkturen har förbättrats i hela Norrland sedan förra hösten, anser företagen. Bäst är den i Gävleborg, medan de i Jämtland inte är lika nöjda.
I Västernorrland råder inte högkonjunktur, men den är ändå ganska stark, menar Lars-Olov Söderström.
Byggbranschen går som tåget, mycket tack vare Botniabanan. Men här finns även andra projekt, som Inre hamnen och Ikea. Även ombyggnader av kök och badrum som gjorts i hemmen har hjälpt till hålla ångan uppe.
Branschen börjar få brist på folk, särskilt då betongarbetare. Och alla vet ju hur svårt det kan vara att få tag i en hantverkare, säger Lars-Olov Söderström.
Det mesta talar dessutom för att ROT-avdragen återkommer efter nyår.
Förra hösten hoppades företagen att konjunkturen totalt sett skulle utvecklats ännu bättre i Västernorrland.
Det är främst pappers- och massaindustrin som dämpat uppgången, säger Lars-Olov Söderström.
Ortvikens pappersbruk har dock kört för fullt en bra tid och branschen tror också på en klar förbättring till våren, enligt barometern.
Inom detaljhandeln trodde företagen förra hösten på en högkonjuktur i länet under 2005. Det har inte riktigt infriats, även om branschen gått bra.
Men nu tror man att det snart kommer att ta ordentlig fart. Försäljningen väntas öka starkt under första halvåret 2006 och till våren planeras stora personalökningar. Företagen tror dessutom att lönsamheten kommer att förbättras mycket kraftigt.
Även verkstäderna kommer att hålla sysselsättningen uppe, visar barometern.
De större verkstäderna har i dag brist på vissa yrkesarbetare och på ingenjörer, säger Sören Olsson, Norrlandsfonden.
Totalt sett väntas dock sysselsättningen i de aktuella företagen bli oförändrad i Västernorrland. I övriga län i Norrland tror företagen på en viss minskning.
Ett gott tecken i Sundsvallsområdet är att investeringsviljan bland små- och medelstora företag ökat, menar Norrlandsfonden.
Vi har en större efterfrågan på lån nu, säger Lars-Olov Söderström.

Mer läsning

Annons