Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försening hotar i Östra Birsta

/
  • Det börjar hetta till i Östra Birsta. Nu är man oense inom kommunen hur planeringen ska gå till.

Exploateringen i Östra Birsta riskerar att försenas ett år. Orsaken är att kommunledningen vill fördjupa planarbetet. — Jag tycker inte att det behövs. Det finns tillräckligt med material i den detaljplan som vi håller på att göra färdig, säger Jan Dahl, planchef.

Annons
Det är full fart i Birsta. Flera näringsidkare står i kö för att komma dit, Ikea byggs och nya vägar dras i området. Parallellt jobbar stadsbyggnadskontoret frenetiskt med detaljplanerna för området.
Nu vill deras kollegor på kommunstyrelsekontoret ha in ytterligare en säkerhetsventil. I ett yttrande kräver man en så kallad fördjupad översiktsplan.
Problemet är att det tar tid. Utredarna hos kommunstyrelsen tror att det tar cirka åtta månader. Planchefen Jan Dahl hos stadsbyggnadskontoret räknar med ett års fördröjning.
Och han tycker att de viktiga frågorna redan finns med i detaljplaneringen.
Vi har tyckt att den väg vi valt fungerar. Men uppenbarligen finns det andra som har andra uppfattningar, säger han.
Han säger att det nu blir politikerna som får avgöra.
Ytterst handlar det här om Sundsvall ska ligga i framkant på handelssidan. Vi är stora i den branschen, säger han.
Kommunledningens Christer Berglund (s) vill ha en ytterligare prövning av området. Han vill få ett bättre underlag över möjligheter för sammanhängande grönstråk, möjlighet till lekparker, frågor om kollektivtrafik, gång- och cykelbanor och en översyn av markföroreningar.
Jag hoppas att det här inte ska behöva ta så lång tid. Historiskt har det i och för sig gjort det. Men här bör man kunna använda mycket av det material som redan finns, säger han.
Ica Maxi är en av de aktörer som vill satsa stort och anställa cirka 120 personer i Östra Birsta. Därifrån ser man negativt på en ytterligare fördröjning.
Det här är definitivt inte positivt. Vi hade hoppats på att planen skulle hålla och att vi skulle kunna öppna i slutet av nästa år. Men samtidigt är det politikerna som bestämmer, säger Bo Berglund, etableringsansvarig för Ica i Norrland.
Kan förseningen få er att dra er ur satsningen?
Nej. Har vi varit med så här länge måste vi förstås se till att få en etablering i området.
Kan ni tänka er en annan plats i Birsta ?
Det vill jag inte kommentera idag. Vi får göra det vi kan för att påskynda processen så att vi kan öppna nästa år, säger han.

Mer läsning

Annons