Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskarskola bildas vid Mittuniversitetet

/
  • Hans Höglund, professor på Mittuniversitetets skogsindustriella forskningscentrum, har fått ett glädjande besked. Det är klart med finansieringen för tolv nya forskarstuderande inom mekanisk massa.

En ny forskarskola kring fiberteknik blir nu verklighet. Mittuniversitetet har nämligen fått 16,8 miljoner kronor av KK-stiftelsen. Det innebär att tolv doktorander kan arbeta i fem år.

Annons
De kommer att forska inom mekanisk massateknik, ett område där Mittuniversitetet tilllsammans med stora skogsindustriföretag, inte minst SCA, redan i dag har den största forskargruppen i världen.
Det här är verkligen roligt. Nu blir det möjligt att ta in nästa generation forskarstudenter och satsningen innebär också en upptrappning, säger en nöjd Hans Höglund, professor vid skogsforskningscentret i Sundsvall.
Åtta stora företag inom skogsindustrin, däribland SCA, M-real, Eka Chemicals och Metso, deltar i samarbetet med Mittuniversitetet. Företagen satsar lika mycket pengar som KK-stiftelsen, totalt således nära 34 miljoner kronor.
Tanken är att forskningen ska skapa nya produkter ur den svenska skogen, öka exportvärdet och göra skogsindustrin mer konkurrenskraftig.
Företagen anställer doktoranderna och de kommer att arbeta ute på respektive företag och ibland hos oss. I ett par fall finns doktoranderna faktiskt redan på plats, säger Hans Höglund.
Han tycker att förutsättningarna för forskning kring mekanisk massateknik är väldigt goda i Sundsvallsregionen.
Här finns Östrand och Ortviken, samt dessutom Utansjö bruk som också producerar mekanisk massa. Dessutom är Metso världsledande på att tillverka utrustning för produktion av mekanisk massa. Men vi samarbetar även med företag utanför regionen, som exempelvis Stora Enso, påpekar Hans Höglund.

Fotnot: KK-stiftelsen är stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling.

Mer läsning

Annons