Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag att sälja BIC

Nu finns ett förslag att sälja Business and Innovation Center (BIC) till dess vd, Nils Karlsen.
Lösningen innebär att Sundsvalls kommun måste betala ut 477 000 kronor i aktieägartillskott.

Annons
Att i det här läget gå in och betala extra pengar i lön till den vd som misskött det här bolaget känns inte som en smakfull lösning, säger Per Wahlberg, moderat ledamot i utvecklingsutskottet.
Det nya förslaget kommer efter att ordföranden Björn Sprängare och Nils Karlsen stått till svars vid ett möte i förra veckan.
Efter det har frågan behandlats fort på högsta nivå i den kommunala byråkratin. Det är uppenbart att de ansvariga vill bli av med ärendet så fort som möjligt.
Den ursprungliga tanken var att bolaget skulle likvideras vid årsskiftet. Men efter propåer i sista stund om att bolaget skötts dåligt en längre tid och att det hade en tveksam balansräkning styrdes skutan om.
Nu föreslår kommundirektör Peter Gavelin och stadsjuristen Åke Svensson att vd:n Nils Karlsen ska få förvärva bolaget, troligtvis för en symbolisk summa.
Men för att köpet ska bli möjligt krävs att Sundsvalls kommun först betalar in 477 000 kronor i aktieägartillskott. Övriga inblandade kommuner föreslås betala in totalt 334 000 kronor.
Tjänstemännen tycker att det uppkomna behovet av aktieägartillskottet är "olyckligt". Men eftersom kommunerna har ett ägaransvar, är det den ändå den bästa lösningen, resonerar tjänstemännen.
Pengarna är tänkta att tas från kommunens konto för marknadsföring och turism.
Per Wahlberg tänker reservera sig mot det nya förslaget. Han vill i stället att bolaget försätts i konkurs.
Jag har inte sett något bättre alternativ. Såsom det här hanterats tidigare finns det ingen anledning att gå in med extra medel. Här finns ingen kommunal borgen eller garanti för täckning av förluster, säger Per Wahlberg.
Han tycker att läget varit annorlunda ifall BIC bestått av ett antal småföretag. Då skulle det ha varit möjligt för kommunen att täcka kostnaderna, enligt honom.
Vad går vi in och täcker här? Vi täcker Nordea och en lön för en vd som inte jag tycker har gjort ett särskilt gott arbete, säger Per Wahlberg.
I det nya beslutsunderlaget radas fyra fördelar upp med att sälja bolaget. Man slipper likvidationskostnaderna, en försäljning går snabbt och den ideella föreningen slipper ta ansvar för "gamla surdegar".
Eventuellt ska även ett avtal skrivas där ägarkommunerna kan kommat att få av del av fordringar som drivs in av Karlsen sedan han tagit över bolaget.
Jag är besviken hur det här hanterats. Jag tycker att det här är olyckligt för Sundsvalls kommun, säger Per Wahlberg.
Idag diskuterar kommunstyrelsens utvecklingsutskott frågan.

Mer läsning

Annons