Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande legionellabakterier vid Östrand

/
  • I somras upptäcktes legionellabakterier vid Ortvikens bioreningsanläggning. Den senaste provtagningen visade dock inga spår av legionella.

Nya provtagningar visar fortfarande på måttligt förhöjda halter av legionellabakterier vid bioreningsanläggningen vid SCA:s Östrandsfabrik. Vid Ortviken hittades inga spår av legionella denna gång.

Annons
I somras upptäcktes förhöjda halter av legionellabakterier vid bioreningsanläggningarna vid SCA:s fabriker Östrand och Ortviken. Åtgärder vidtogs och de verkar nu ha gett effekt på en av fabrikerna.
Eftersom legionella påträffats och vi inte vet exakt varför halten varierar och inte riktigt förstår de bakomliggande orsakerna så ska vi fortsätta att arbeta efter försiktighetsprincipen i reningsanläggningen, säger Jan Waluszewski, skyddschef vid SCA Graphic i Sundsvall, till tidningen SCA Inside.
Det innebär att personal som öppnar systemet för underhåll och renspolning ska använda andningsskydd.
Mätningarna vid de båda bruken kommer att fortsätta och ingår i en stor utredning som genomförs av Skogsindustrierna och Smittskyddsinstitutet. Legionellabakterier har upptäckts i 27 av de 40 pappersbruk och massafabriker i landet som har bioreningsanläggningar.

Mer läsning

Annons