Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förtidspensionärerna fortsatt fler

Nästan 27 000 fler är i dag förtidspensionärer jämfört med för ett år sedan.
Men sjukskrivningarna fortsätter att minska.

Annons
Mönstret håller i sig, medan sjukpenningdagarna sjunker så ökar de betydligt dyrare förtidspensionerna stadigt, visar Försäkringskassans månatliga mätningar. I dag får 553 000 sjuk/aktivitetsersättning (i dagligt tal förtidspension) från försäkringskassorna. Kvinnorna är som tidigare kraftigt överrepresenterade bland förtidspensionärerna, hundratusen fler än männen, och ökar också mest.
 Men vi plockar samtidigt ner de långa sjukfallen, de två kategorierna hänger ihop, säger Siwert Gårdestig, avdelningschef på Försäkringskassan.
Dessutom konstaterar han att antalet nytillkomna förtidspensionärer sakta men säkert minskar för varje månad sedan i november i fjol.

Når målen
En positiv trend som kan utläsas ur statistiken är att de nya sjukfallen under inledningen av året bara var något högre. När arbetsgivarnas betalningsansvar för tredje sjuklöneveckan försvann vid årsskiftet räknade Försäkringskassan med att siffrorna skulle stiga betydligt mer:
 Nu blev den inte så befarat stor, säger Siwert Gårdestig.
Försäkringskassan räknar med att kunna nå målen vad gäller sjukfrånvaron i år:
 Däremot skulle vi gärna se att vi kunde vara ännu duktigare på att hålla tillbaka sjukersättningarna (förtidspensionerna), säger Gårdestig.
Men det kräver hjälp från arbetsmarknaden som måste kunna ta emot långtidssjukskrivna och förtidspensionerade som vill ut igen, enligt Gårdestig. Regeringen skissar också inför höstbudgeten på någon form av subventionerade jobb för dessa grupper
Sammantaget minskade det så kallade ohälsotalet, från 42,9 i juni i fjol till 42,0 dagar, som mäter antalet utbetalda ersättningsdagar per person och år från försäkringskassorna. Regeringens mål är att talet ska ner till 37,0 i slutet av 2008.

Mer läsning

Annons